LED-pærer har haft gyldne tider, siden de indtog markedet tilbage i 2010. Udbredelsen har kun været støt stigende siden da, og i 2016 overgik lyskilden alle andre lyskilder på markedet. Antallet af LED-pærer i en dansk gennemsnits husstand er mere end firdoblet siden 2012. Samtidig ses det, at lysstofrør, halogenpærer og lavenergipærer er gået fra en stabil udbredelse i årene 2012-2014 til en nedadgående kurve siden 2014.
Ændring i adfærd
Den brede befolkning har taget LED-pæren til sig, da 71,5 procent af alle danske husstande i 2016 havde mindst én LED-pære i husstanden. Før 2012 udskiftede befolkningen glødepæren med lavenergipærer og halogenpærer. Men siden 2012 har LED-pæren ændret denne adfærd, og i 2016 var LED-pæren den mest dominerende på lyskilde-markedet for private husstande. Se nedestående graf.
Det er ikke længere kun de mest dedikerede forbrugere, som benytter sig af LED-pærer som lyskilde. Udbredelse af kendskabet til LED-pærens gode egenskaber til den brede befolkning, pærens betydelige prisfald og øget kvalitet af LED-pærer har siden 2010 været årsag til en stigende udbredelse af denne lyskilde frem for andre lyskilder såsom lavenergipærer eller halogenpærer.
Falder i udbredelse
Udbredelsen af LED belysning sker ligeledes på bekostning af glødepærens afløsere, lavenergipæren og halogenpæren. I 2016 havde dansk familie 6,5 lavenergipære i hjemmet, hvilket er et fald på 3,1 pærer siden 2014.
Det samme billede tegner sig for halogenpæren, der er faldet med to pærer per husstand siden 2014. Reduktionen af de to typer af lyskilder bevidner den bevidsthed, som de danske forbrugere har fået om besparelserne, der er ved at købe pærer med en længere levetid og lavere energiforbrug.
Glødepærens udfasning
På under to årtier er glødepæren gået fra at være den anden mest populære form for pære til nu at være den anden mindst populære pære. Kurven for andelen af glødepærer har været stærkt nedadgående siden 2004. På det tidspunkt havde en gennemsnitlig dansk husstand omkring 13 glødepærer, hvorimod dette var faldet til omkring to glødepærer i 2016.
Siden år 2010 har glødepæren været under udfasning, og i 2012 kom et endeligt forbud mod produktion af glødepærer. I 2016 bruger 54,4 procent af danske husstande ikke længere glødepærer som lyskilde.
Der er penge at spare
En LED-pære med 470 lumen bruger 7 kWh/år, svarende til energimærke A+, og har derfor markedets laveste energiforbrug. Til forskel bruger en ækvivalent halogenpære hele 30 kWh/år, svarende til energimærke C. Der kan derfor være en stor besparelse ved at skifte sine lyskilder til den energibesparende LED-pære.
Energistyrelsen skønner, at skiftet til LED-pærer har medført, at belysningens andel af en gennemsnitlig husstands energiforbrug er faldet med en fjerdedel mellem 2012 og 2016. Det betyder, at en typisk husstand sparer mellem 100 og 150 kilowatt-timer om året svarende til 200 - 300 kroner på elregningen.