Abonnementsartikel

Påsken ligger lige om hjørnet, og det betyder arbejde til den flittige husejer på landet, som skal i gang med at beskære træer, slå sine plæner og ordne de mange meter hæk. Men ønsket om velplejede træer og haver kræver sine ofre.

I 2015 registrerede man alene på skadestuen på Odense Universitetshospital over 400 personskader, der var sket ved havearbejde. På landsplan svarer det til ca. 8.000 skader.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bruges med omtanke

Skaderne sker ved stort set enhver type havearbejde, og kan fx skyldes insektbid og snubleskader. En betydelig del af de alvorlige haveulykker sker dog ved brug af kraftige haveredskaber som hækkeklipper, motorsave og plæneklipper, viser statistikken.

Forsikringsselskabet Topdanmark modtager hvert år anmeldelser fra folk, der er kommet til skade i haven.

- Vi ser mest skader på fingre og tænder, hvor man lige har mistet kontrollen over sit haveredskab. Men der er også hver sæson mange eksempler på folk, der er faldet ned fra stiger eller har fået skader i ryggen på grund af tunge løft og hårdt gravearbejde, siger agronom Svend-Anker Worm fra Topdanmark.

Sund fornuft

Selvom haven nogle gange slår igen, skal man ikke være bange for at tage fat. Med omtanke og sund fornuft kan risikoen for skader i forbindelse med havearbejdet let minimeres, påpeger overlæge Sven Viskum fra Socialmedicinsk Enhed på Bispebjerg Hospital.

- Det er vigtigt at slå fast, at det generelt er sundt for både kroppen og hovedet at gå i haven og bruge kræfterne. Men nogle af de skader, vi ser, har noget at gøre med, at folk ikke er i god form eller ikke er vant til hårdt fysisk arbejde. Derfor skal man lige tænke sig om, hvis man tror, det er let at flytte et ton fliser på en formiddag eller grave rødder op, siger Sven Viskum.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der, hvor der er mulighed for, at noget kan gå galt, går det galt. Det er tit noget så banalt som en ledning, der ligger og flyder. Eller at man ikke lige undersøger, hvordan hækkeklipperen virker og hvad den vejer. Man skal lige sætte sig ind i, hvad man har med at gøre - især hvis man skal arbejde med et tungt værktøj eller man skal i gang med en større opgave, som fx at fælde et træ. Omtanke kan forebygge meget, siger Sven Viskum.

Vær forsigtig

De mere alvorlige haveulykker ses heldigvis ikke så tit, men ikke desto mindre ryger der hvert år både fingre og tæer i plæneklipper eller hækkeklipper. Og selvom ulykkesforsikringen som oftest dækker i disse tilfælde, er det aldrig rart at komme slemt til skade.

- Det er dejligt, når børnene hjælper til i haven og sundt er det også. Men pas på dem og giv tid til at nyde samværet med dem, tilføjer Svend-Anker Worm fra Topdanmark.

esu