Abonnementsartikel

Over alt i Danmark præger gule og våde plæner landskabet. Vinteren i år har været mild helt ind til februar, hvor den for alvor satte ind med frost og kulde. Det har givet udfordringer for anlægsgartnere, greenkeepere og haveejere.

Niels-Peter Jensen, der er ejer af ProGræs, har arbejdet med græs de sidste 25 år, og ifølge ham kan man heldigvis relativt enkelt løse udfordringerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Alle vil gerne ud på græsset her til foråret, hvor vejret bliver godt. Vinteren satte sent ind og har ikke sluppet sit tag i skrivende stund, og det gør det op ad bakke for dem, der gerne vil have stærke og flotte plæner, siger Niels-Peter Jensen.

- Man kan ikke gøre andet end at være klar til, at temperaturen stiger. Så handler det om at gøre noget for at få græsset hurtigt i gang med for eksempel gødning og tang, siger Niels-Peter Jensen.

Godt til maven, godt til haven

Tangen, der skal bruges til græsplænerne, er nærmest lige til at spise. Ifølge Niels-Peter Jensen er det i hvert fald den samme slags tang, som man bruger i madlavning. Selv om Niels-Peter Jensen ikke har så meget erfaring med tangen i køkkenet, så ved han, at den virker på plænen.

- Det er en ren organisk tang, der er fyldt med enzymer og mikronæring, der er godt for græsset. Det stimulerer væksten, og sørger for at græssets opstart bliver hurtigere. Det virker dog ikke optimalt uden gødning, men sammen hjælper det gevaldigt, siger Niels-Peter Jensen.

Han har også en del tricks til haveejere, anlægsgartnere og andre, der ikke specialiseret i arbejdet med greenkeeping af eksempelvis stadions og golfbaner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hurtige tips til opstart af geræs

Langt det meste græs i Danmark ligger ikke overraskende uden for stadions og golfbaner. Der er nogle ting, man kan være på forkant med, fortæller Niels-Peter Jensen.

- Man skal være opmærksom på at få fjernet mos med en mosrive, man skal efterså med græsfrø - specielt i de huller, der er slidt ned efter vinteren. Og så skal man give græsset noget opstartsgødning. Der, hvor græsset er blevet komprimeret, fordi man har gået på det, skal man også prikke jorden, så den får ilt, siger Niels-Peter Jensen.