Abonnementsartikel

Når det ikke længere er bælgragende mørkt om morgenen, nattefrosten er væk, og fuglene igen begynder at give lyd fra sig, er det ved at være forår. For havefolket betyder det, at det er tid til at gå i haven. Men de mange stillesiddende måneder, kombineret med intenst havearbejde i weekenden, betyder, at mandag morgen for nogen begynder med smerter i ryg og lemmer.

Ømheden i musklerne slipper de færreste for. Det er kroppens naturlige svar på fysisk udfoldelse, men man kan gøre meget for at slippe for overbelastning og samtidig få udført opgaverne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så hvad kan man gøre for at skåne kroppen?

Let havearbejdet

Først bør man se på de maskiner, der benyttes. Konventionelle havemaskiner er tunge og betjenes ofte i positioner, som er mindre skånsomme for kroppen. Det stiller derfor store krav til god udholdenhed og fysik.

Stihl producerer flere forskellige serier af batteridrevne havemaskiner med lav vægt og lang batterilevetid. Derved kan man blive ved i længere tid, uden at hverken brugeren eller maskinen løber tør for energi. Samtidig er havemaskinerne så støjsvage, at selv en del af motorsavene kan benyttes uden høreværn. En anden væsenlig fordel er, at man slipper for ledninger tværs over haven såvel som larm, udstødning og lugt fra benzindrevne maskiner.

Du kan sagtens bruge batterimaskiner, hvis du har en stor have. STIHL tilbyder 3 forskellige batteriserier, der tilsammen dækker alle behov fra helt små haver til professionelt brug.

Skab afveksling i havearbejdet

De fleste af os foretrækker, at gøre den opgave vi er igang med færdig, før vi begynder på en ny. Det giver såmænd også god mening, men arbejdes i stedet med flere forskellige opgaver i haven, fordeles belastningen på kroppen jævnt over hele dagen. Derved minimeres overbelastning af muskelgrupperne. Er I to eller flere i haven samtidig, kan man med fordel bytte opgaver i løbet dagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med indtagelse af rigelige mængder væske holdes balancen i kroppen endnu bedre under forårets opgaver i haven.