Abonnementsartikel

Gorm Hansen, indehaver af GH Truck Training med base i sydsjællandske Rønnede, er en mand med en mission. Den går ud på at overbevise både landmænd, entreprenører, maskinleverandører og forsikringsselskaber om, at det kan betale sig at gøre en ekstra indsats, når det kommer til sikring mod tyveri.

Et af produkterne på hylden hos Gorm Hansen er GPS trackingsystemet Xway, som har flere funktioner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det handler om, at man med en simpel sms kan sørge for at maskinen ikke kan starte - strømmen til startmotoren bliver effektivt fjernet. For eksempel til fyraften eller op til weekenden. Og når maskinen så skal bruges igen, kan mester aktivere den med en ny sms, fortæller Gorm Hansen til Fritidsmarkedet.

Hvis man bare lader stå til og blot afventer næste tyveri for derefter at melde det til forsikringen, så vil det bare anspore tyvene til yderligere tyverier.

Gorm Hansen

GH Truck Training

Ved tyveri af hele maskinen er Xway også en god hjælper.

- Er der tale om for eksempel en lille minigraver, der bliver løftet op på en lastbil og "bortført", så sender systemet automatisk en sms med koordinaterne, så snart den er mere end 1000 meter væk fra pladsen. Og derefter sendes en ny sms med aktuelle GPS-koordinator hvert halve minut, siger han.

Lås pumpen på tanken

Et andet stort problem er tyveri af brændstof fra dieseltanke placeret på landbrugsbedrifter, genbrugstationer og maskinstationer, hvor tyven kommer, når pladsen er tom.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Her kan man med systemet låse pumpen, så der ikke kan tankes, med mindre man sender en sms for at låse pumpen op. Og da pumpen efter tankning sender en sms retur til indehaveren om antallet af tankede liter, betyder det samtidig, at der er kontrol med forbruget, forklarer Gorm Hansen.

Systemet findes i to varianter, hvor den dyreste har en lang række ekstra funktioner. Blandt andet sørger en dybdesonde med niveauindikator for at sende besked til dieselleverandøren, når tanken er ved at være tømt.

Lad ikke stå til

På produkthylderne hos GH Truck Training findes desuden simple mekaniske tanksikringer - indsatser til tankstudser - der passer til langt de fleste traktorer og lastbiler. De fastgøres let i tankstudsen og har to kraftige spærrefiltre i rustfrit stål, som umuliggør opsugning af brændstof fra maskinens tank.

- Det er en forholdsvis simpel men meget effektiv løsning, som blot koster et par tusinde kroner - ikke meget i forhold til mulige udgifter til blandt andet selvrisiko, udluftning, spildtid og ærgrelse, når tyven har tømt tanken, siger Gorm Hansen.

Ud over at han naturligvis gerne vil have en forretning ud af sin rådgivning, så handler det også om at få branchens parter råbt op.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I dag møder jeg ofte en lidt opgivende og ligegyldig holdning til tyverisikring. "Vi melder det bare til forsikringen", lyder det. Men folk glemmer, at en lille indsats knytter noget, siger han til Fritidsmarkedet.

Han håber, at forsikringsselskaberne vil se lyset ved disse sikringsværktøjer og belønne de kunder, der gør en indsats for at sikre mod tyveri - for eksempel ved en rabat på forsikringspræmierne.

- Det vil helt sikkert få mange til at gøre noget. Hvis man bare lader stå til og blot afventer næste tyveri for derefter at melde det til forsikringen, så vil det bare anspore tyvene til yderligere tyverier. Det gælder om at gøre det svært, for så bliver der længere mellem tyverierne. I modsat fald vil problemet bare vedblive ved at vokse, fastslår han.