Abonnementsartikel

Der er ingen tvivl om, at de batteridrevne maskiner langsomt, men sikkert, er ved at tvinge deres benzindrevne rivaler op i en krog. Hver eneste dag dukker der nye produkter op, der i stedet for den traditionelle bezindrevne motor er udstyret med en Lithium-ion batteri. For ikke så lang tid siden var det primært privatpersoner, der så med interesse på de nye maskiner, men i den seneste tid er der sket et markant skift. Nu er det også den seriøse haveejer samt professionelle brugere, der med fordel kan skifte bezinosen ud med en lydsvag summen.

- Den udvikling, vi oplever i dag, er at batterierne bliver bedre og bedre. De bliver lettere, og de indeholder mere power end de første generationer. I dag kan vi levere batterier med rigtig meget effekt og lang driftstid. Det vil sige, at man nu kan anvende dem i det professionelle segment på lige fod med benzinmaskinerne i, siger René Gjølander, teknisk ansvarlig hos Stihl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Udviklingen er, at flere og flere batterimaskiner overtager eller er direkte sammenlignelige med tilsvarende benzinprodukter, siger han.

Mange fordele

Der er mange indlysende fordel ved brug af en batteridrevet havemaskine sammenlignet med en traditionel benzindrevet maskine. Det er både bedre for miljøet og din ryg, men hvad man måske ikke lige tænker over; det er også bedre for din pengepung.

Hos Stihl har man lavet er regnestykke, hvor man sammenligner to maskiner, der i effekt og ydelse svarer til hinanden.

Man har taget en Stihl HSA86 akku-hækkeklipper med et AP300 batteri og sat den op imod en benzindrevet Stihl HS82-hækkeklipper. Begge modeller er ifølge Stihl sammenlignelige i ydelse.

Stor besparelse

Et AP300 batteri kan indeholde 0,227 kWh. Det vil sige at en opladning koster cirka 55 øre ved en gennemsnitlig pris per kilowat på 2,40 kroner. Ved almindelig professionelt arbejde i løbet af en dag, skulle en medarbejder lade batteriet op tre gange, i alt en pris på 1,65 kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samme arbejde med den benzindrevne hækkeklipper medførte et forbrug på fire liter benzin. Da en seriøs bruger anvender Alkylatbenzin (Stihl) til en pris af 33,50 kroner per liter, blev det endelige resultat på i alt 134,00 kroner. Altså en forskel på 132,35 kroner til akkumaskinens fordel.

Det regnestykke taler lidt for sig selv, og det er forholdsvist nemt at regne ud, hvornår investeringen er betalt tilbage. Og så skal man samtidigt tænke på, at det måske kun er nødvendligt med et enkelt batteri.

- Vores batterisystem er sat op på den måde, at det samme batteri kan anvendes til flere produkter. Så har man én gang lavet investeringen med et batteri og en oplader, så er den efterfølgende investering jo væsentlig laver, siger René Gjølander.