Abonnementsartikel

Saven har en totallængde på 2,4 meter, og dens kulfrie motor drives af et 36 volts litium-ion batteri. Vægten er overraskende lav. For med batteri vejer saven kun 4,6 kilogram, hvoraf de 1,2 kilogram udgøres af batteriet. Ret beset er der her tale om to stangsave, for søstermodellen hedder 536LiP5. Dog er det ikke det helt store, der adskiller de to, for hvor model 536LiP5 har et større batteri, er det lidt mindre i den P4 version, vi har testet.

Flere fordele

Husqvarna var ikke først ude med hensyn til at lave batteridrevne have- og skovmaskiner. Man har set tiden lidt an og ventet på, at batteriteknologien skulle blive endnu bedre. Nu er tiden kommet, og man har samtidig benyttet lejligheden til at udforme batterierne på en måde, så de også passer til de andre batteridrevne maskiner fra Husqvarna.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men hjælpen er også kommet fra en anden side i form af en ny generation af elmotorer uden kul. Her opnår man en besparelse, da kullene ikke skaber friktion ind mod en kommutator som før i tiden. Derved opnår man en batteristandtid, som er godt 20 procent længere, end hvis der var tale om en motor med kul.

Let at betjene

Når man først har trykket Aktiver-knappen ind, er man klar til at save. Sikkerhedsanordningen mod utilsigtet brug er udformet sådan, at der øverst på håndtaget er en låseknap. Først når den er trykket ind, kan den såkaldte strømudløser kobles til, og så saven går i gang.

Ønsker man at spare på strømmen, er der er der en økonomiknap med navnet SaveE. Er den slået til, reduceres motorens effekt, og dermed også kædens rotationshastighed.

I balance

Umiddelbart kunne man godt frygte, at en stangsav, forsynet med et 1,2 kilogram tungt batteri, ville være svær at holde i balance. Men så snart man få den i hånden, mærker man, at den bekymring er ganske ubegrundet. Vægten er nemlig fint fordelt, og det, batteriet vejer, udlignes perfekt af motor, sværd, kæde og olie.

Konstant savetid på fuld styrke er omkring en god times tid, mens den er oppe på hele seks timer, når man anvender SaveE funktionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arbejder godt

Når saven først er placeret på den gren, man ønsker at fjerne, arbejder den praktisk taget af sig selv. Og den gør den godt af to grunde. Vægten af motoren og kædeolien er så tilpas stor, at man ikke skal tvinge saven nedefter på nogen måde. Det klarer den som nævnt helt af sig selv. Men også kædens hastighed er her en vigtig faktor, fro at den fungerer så godt, som den gør. Kædens høje hastighed betyder memlig, at den meget hurtigt får sig arbejdet igennem grenen.

Dommen

Kort og godt er 356LiP4 en rigtig god stangsav, som virkelig overraskede mig med sin gode balance og sin fine motorkarakteristik. Savningen gik forbløffende let og ubesværet, og kædens store rotationshastighed betyder, at man får rigtig meget fra hånden på kort tid.

Rækkevidden er selvfølgelig begrænset af stangens længde. Og jeg kunne måske godt have savnet en teleskopstang, og et større batteri på 536LiP4 stangsaven. Det ville give større rækkevidde, og længere tid mellem opladningerne. Men skal man ikke op i højder over tre meter og derover, og heller save nærmest kontinuerligt, er 536LiP5 stangsaven fra Husqvarna et rigtig godt valg.