Abonnementsartikel

Skybruddet i København i 2011 står som en milepæl for mange borgere og virksomheder, der efterfølgende måtte døje med omfattende vandskader. Hundredeårshændelsen lagde grundstenen for Buus Anlægsgartner A/S' specialisering i grønne tage, der hjælper med at holde vandmasserne væk fra kloakker, nedløbsrør og materiel.

- Efter skybruddet i 2011 pålagde regeringen kommunerne at udarbejde en klimatilpasningsstrategi indenfor en periode på tre år. Det er den plan, vi ser effekten af nu, og der bliver bygget langt flere huse med grønne tage end tidligere, siger Jesper Staal, anlægsgartner hos Buus Anlægsgartner A/S og projektleder på grønne tage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Udover stigende efterspørgsel fra bygherrer, vil mange private også gerne have et grønt tag. Det handler om herlighedsværdi og muligheden for at dæmme op ved skybrud. For kommunerne handler det om at leve op til krav, for private lige så meget om æstetik, supplerer han.

Udover stigende efterspørgsel fra bygherrer, vil mange private også gerne have et grønt tag. Det handler om herlighedsværdi og muligheden for at dæmme op ved skybrud.

Jesper Staal - anlægsgartner hos Buus Anlægsgartner A/S

Ind med vild natur

Udover at holde vandmasserne væk fra nedløbsrør og kloakker, kan grønne tage forlænge tagets levetid. Dertil kommer en stigende grøn trend, hvor byhaver og tagparker til offentligt brug vinder frem med blandt andet dyrkning af krydderurter og biavl. Buus Anlægsgartner A/S samarbejder med Urban Green, hvor gartnere, biologer og arkitekter arbejder med grønne løsninger, der skal gøre byen grønnere, sundere og smukkere.

- Der er en stor tendens til at bringe vild natur ind i byggeprojekter. Vi oplever stor efterspørgsel på på produkter som Urban Green, der er en af vores leverandører, tilbyder. Det handler for eksempel om at bruge naturlige, lokalt forekommende plantearter, siger Jesper Staal.

Buus Anlægsgartner A/S anlagde sit første grønne tag i 2004. Det kan opleves på toppen af indkøbscentret Bruuns Galleri i Aarhus.