Abonnementsartikel

Beton er ikke forbeholdt store byggerier eller moderne gulve i New Yorker-lejligheder i København. Materialet bruges også til liggestole, borde-bænkesæt og andre solide havemøbler, som i høj grad har sneget sig ind på skoler, institutioner og private haver rundt om i Danmark.

Og at beton er højeste mode i disse år, er virksomheden Cazana i Ikast et positivt bevis på.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- I løbet af de seneste 10 år er betonen blevet meget populær. Det er robust, det er næsten vedligeholdelsesfrit, og det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad vi kan lave, siger Anette Wendt, der ejer firmaet Cazana i Ikast sammen med partneren Torben Andresen.

Parret startede firmaet for 10 år siden efter i nogle år at have drevet firmaet Bandage, og når man ser Cazanas smukke, veldesignede betonmøbler, gætter man umiddelbart på, at Anette kommer fra designverdenen. Men sådan forholder det sig ikke.

- Jeg er uddannet bankrådgiver, men jeg har altid interesseret mig for indretning og design - faktisk lige siden jeg var barn, hvor jeg sad og tegnede indretning til huse, fortæller Anette Wendt fra det flotte udstillingslokale i Ikast.

- Da jeg var færdig med Handelsskolen, ville jeg have været på Kunsthåndværkerskolen, men da var jeg ikke gammel nok til at komme ind. Så i stedet blev jeg elev i en bank og endte med at være i bankverdenen i 22 år.

Populært specialbord

Siden flyttede Anette Wendt jobmæssigt til Nybolig, hvor hun beskæftigede sig med boligindretning og design, men det store spring skete i 2001, da Anette og Torben skulle indrette et hjem sammen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi lavede nogle møbler til os selv, blandt andet et specialbord med glasplade, der ikke tager imod fedtede fingre. Så ville vores venner have sådan et bord, og deres venner ville også have et, og så tænkte jeg, at så måtte vi hellere få lavet et CVR-nummer, siger Anette Wendt.

Firmaet starter op som hobbyvirksomhed i 2005 under navnet Bandage, men tager fart året efter, da partneren, Torben, træder ind i firmaet på fuld tid, og efter endnu et par år gør travlheden, at Anette Wendt tager det endelige skridt og kvitter det faste job hos Nykredit.

- Torben var alene i firmaet fra 2006 til 2007, og der var han ved at knække halsen på grund af travlhed, og jeg var meget i tvivl om, hvorvidt jeg turde tage springet fra det faste job. Men jeg gjorde det, for jeg vil ikke sidde som pensionist og tænke, at jeg aldrig turde tage springet.

Ikke timer nok

Og siden har de ikke set sig tilbage. Selv ikke den hårde finanskrise kunne knække firmaet, og i dag har de ikke timer i døgnet til at følge med. Produktionen af betonmøbler befinder sig i dag i firmaet Cazana, der har eget støberi.

- Vi sælger for eksempel rigtigt meget til skoler netop fordi, at det er nemt at vedligeholde - og det holder. Og i skolerne er det blevet populært at rykke undervisningen udenfor, for børnene skal ud og aktiveres. Så her bruger de både borde- bænkesæt i beton og bålpladser, siger Anette Wendt, der sammen med Torben har udviklet en støbeteknik, der skiller sig ud fra konkurrenternes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores formteknologi er meget billigere end normalt. Vi er lidt nørdede på det område. Vi laver de fleste af vores støbeforme i plast, der gør udgifterne lavere, siger hun.

Det er dog ikke kun institutioner og skoler, som Cazana sælger til. Via webbutikken designAMOK sælger de også til private, og skulle man få lyst til en kunstnerisk liggestol i fiberbeton, så har firmaet produceret et eksemplar, der blandt andet står i en privat have i Jylland.