Miljøvenligt alternativt gavner planter, dyr og biler

Vintervejret kan være en hård nyser for vores miljø. For at bekæmpe glatføre på veje og fortove bruger vi store mængder af miljøskadelige salte. Men der findes et svanemærket alternativ, der bekæmper isen effektivt og samtidig direkte gavner planterne.

Både kommuner, vejforeninger og private kan skifte saltene ud med en opløsning af stoffet calsiummagnesiumacetat i vand. Midlet har ingen miljøskadelige virkninger, hvorfor det også har opnået det nordiske svanemærke.

- I virkeligheden er det bare magnesium og kalk, som er to væsentlige ingredienser i den gødning, vi i forvejen forbedrer vores havejord med, fortæller gartner og jordbrugsteknolog Bjarne Schou Andersen fra Plantetorvet.dk.

Ud over de to gavnlige gødningsstoffer indeholder midlet også eddikesyre, der nedbrydes i jorden.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Salt skader

- De salte, som man bekæmper isen med i dag, er skadelige for planterne på flere måder. Dels skader de blade og bark, når bilernes dæk sprøjter det op fra vejen, og dels dræber saltene mange af de bakterier, svampe, orme og andet småkryb, der sørger for at holde jorden levende så planternes rødder kan få den næring, de skal bruge, forklarer Bjarne Schou Andersen.

Produktet har eksisteret siden 2001, og har gennem årene gennemgået en lang række af forskellige tests. Bjarne Schou Andersen bruger selv calsiummagnesiumacetat på Plantetorvet.dk's grund ved Hinnerup, og nu har han fået en aftale med producenten om at forhandle det under navnet Ice & dust-away, så det også kan komme ud og virke hos private.

- Ice & dust-away svier ikke i dyrenes poter, sådan som saltet gør det, og selv bilerne er glade for det, for undersøgelser viser, at salt er 5-10 gange så rust-aggressivt som Ice & dust-away, fortæller Bjarne Schou Andersen.

Ice & dust-away optør is på veje og fortove indtil minus14 grader celsius. Produktet er vandopløst og let klistret, så det ikke blæser væk. Det afrenser algebelægninger på mange materialer, og laver færre skader på asfalt og beton end salt.

Prismæssigt er det dog i en anden kategori end traditionel vejsalt, som grundlæggende er meget billigt. En sæk vejsalt på 25 kilo, der rækker cirka 600 kvadratmeter, kan typisk erhverves for 40 kroner, hvilket giver en kilopris omkring 1,6 kr/kg. Ice & dust-away kan købes i 20 liters dunke til en pris på 199 kroner, og rækker cirka 500 kvadratmeter. Det giver en pris på 9,95 kr/l.

Omvendt kan man sprede Ice & dust-away med god samvittighed velvidende, at man bruger et miljøvenligt produkt, som ikke belaster naturen, grundvandet, bilerne, belægninger mv.