Tyske forskere har påvist, at heste kan lære at åbne selv komplicerede lukkemekanismer.

De fleste hesteejere har sikkert hørt om smarte heste, der har fundet ud af, hvordan en lås virker og efterfølgende er brudt ud - alene eller sammen med andre. Nogle af os har sikkert også tvivlet lidt på, om det nu også kan passe, at en hest kan lære sig selv at åbne låse og slå lukkebeslag fra.

Men nu behøver vi ikke at tvivle mere. En gruppe af tyske forskere fra University of Regensburg har i et stort projekt indsamlet historier og videoklip fra især YouTube. Herefter har de kontaktet og interviewet hundredvis af hesteejerne, og den korte konklusion på deres undersøgelse er: Ja, en hest kan lære sig selv at åbne døre.

Smarte heste

Til hestemagasinet thehorse.com siger Konstanze Krueger, der er en af de tre tyske forskere bag projektet:

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

"Vi kan ikke sige, at det er en helt almindelig ting, men der er ingen tvivl om, at det sker, og at hestene kan lære det på egen hånd".

I alt identificerede forskerholdet ifølge deres forskningsrapport "A crowdsourcing study on horses that open door and gate mechanisms" 408 heste, der var i stand til at åbne 600 slags låsemekanismer. Heraf var 43 drejelåse, 40 karabinhager og - ikke mindst - to låse med nøgle, der skulle drejes. Hertil kom over 400 lukkebeslag med skudrigle.

Og som om det ikke var nok, så var omkring halvdelen af hestene i stand til at åbne to forskellige slags låsemekanismer, og enkelte heste viste sig i stand til at åbne fem forskellige slags låsemekanismer på fire forskellige steder.

"Der er ingen tvivl om, at vi har nogle meget dygtige heste", siger Konstanze Krueger til magasinet.

Oplærte sig selv

De tre forskere interviewede personligt alle de involverede hesteejere, som om fra landene Tyskland, Frankrig, USA og Storbritannien for at være sikker på, at alle oplysninger var korrekte, og at der ikke var klippet i de videoer, som var blevet lagt op på YouTube.

Et andet resultat af undersøgelsen er, at ingen af hesteejerne bevidst har forsøgt at lære hestene at åbne låse, tværtimod. Mange af ejerne var frustrerede over hestenes evner, fordi det ofte udgjorde en fare for udbryderhestene, som ganske ofte også sørgede for, at deres naboer i hestestaldene også slap med ud.

"Hestene har helt klart selv fundet ud af at åbne låsene ved at iagttage deres ejere, men derudover så har de været nødt til at finde deres egen metode med at bruge mund og tunge til at manipulere låsene med", siger den tyske forsker.

Stimulér din hest

Et andet spørgsmål, som forskerne forsøgte at besvare i undersøgelsen, var hvorfor, at hestene følte trang til at stikke af. En indlysende grund kunne være, at de levede under dårlige forhold som små bokse eller mangel på græs og foder. Men det holdt ikke helt. Af rapporten fremgår det, at heste, der levede under mindre gode forhold, ganske vist oftere brød ud, men selv heste, der levede under optimale forhold, føler også trang til at bryde ud.

Det får forskerne til at konkludere, at hvis man som hesteejer vil være helt sikker på, at hestene bliver i deres indhegning eller bokse, skal man gøre ekstra meget ud af at stimulere dem under træning, så de ikke føler samme trang til nye udfordringer.

Hvis du vil læse hele rapporten kan du finde den HER.