Slowfeeder til heste sparer penge og er godt for hesten.

To ting omkring fodring af heste på fold udfordrer ofte hesteejeren. Det ene er, at hestene spilder meget grovfoder, når de tager en stor tot hø fra ballen. Så drejer de hovedet for at se, hvad der sker omkring dem og taber undervejs halvdelen af foderet på jorden.

Det andet er, at heste æder grovfoderet for hurtigt, så de går tom for grovfoder. Har de ikke noget at tygge på, standser deres spytproduktion, som er vigtig for neutraliseringen af mavesyren. Derfor fungerer det bedst for heste, når de løbende indtager små mængder grovfoder.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra producenten OK Plast i Horsens

Og ifølge ejer af OK Plast, John Falck Bergene-Hansen, så råder den nye slow-feeder foderring bod på begge udfordringer.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Slowfeeder foderringen består en plast foderring med en indvendig diameter på 125 cm og et stort og forholdsvis tungt plast låg med 48 huller. Når man har fyldt foderringen, lægges låget ovenpå.

Hestene æder så kun små totter grovfoder, som de trækker op igennem hullerne i låget. På den måde begrænses, hvor meget grovfoder de kan få fat på, og man undgår unødvendigt foderspild. De første slow-feeder foderringe er netop taget i brug på Stutteri Vidtskue i Løvskal ved Bjerringbro.

Godt for fordøjelsen

- Undersøgelser viser, at indtaget af grovfoder er det samme, men hestene bruger bare meget længere tid på at æde, når adgangen begrænses, siger Jens Ulrik Brix fra Stutteri Vidtskue.

- Og det er godt for deres fordøjelsessystem med et løbende optag af grovfoder og naturligvis for at undgå, at de tygger i noget, som ikke er godt for dem.

Foderringen vejer 30 kg, medens låget har en vægt på 10 kg. Låget har en kant hele vejen rundt, som giver det en god stivhed. De 48 "æde" huller i låget er ovale og måler 11x6 cm.

- De får ikke mere, end de kan have i munden, og så spilder de mindre, siger Jens Ulrik Brix.

Beskytter mod regn

Designet af spisehullerne er konstrueret med en lille forhøjning omkring hullerne. Det sørger for, at vand, der rammer låget, ledes forbi hullerne.

Det mindsker mængden af regnvand på høet med op til 75 procent, da lågets overflade er 25 procent åbning og 75 procent flade.

Otte små huller langs lågets yderkant sørger desuden for, at regnvandet løber ud og ned langs siden af foderringen, hvor det ikke gør skade på grovfoder.