Dyrlæge med speciale i heste forklarer her, hvad du skal holde øje med, og hvad du skal gøre, hvis din hest er blevet for tyk.

En overvægtig hest har det ikke godt, og den er i risiko for adskillige sygdomme og problemer. Overbelastningsskader, (tidlig) gigt, seneskader, ømhed i hovene.

Af sygdomme, der kan udløses eller forværres af overvægt, kan nævnes Cushing syndrom, EMS (Equine Metabolic Syndrome), diabetes og fedtlever.

Der er altså mange gode grunde til at holde godt øje med hestens vægt, lyder det fra dyrlæge Jon Vedding fra Agria Dyreforsikring.

Du kan få et fingerpeg, om din hest er blevet for tyk, ved at kigge grundigt på hesten omkring maven og brystkassen samt fedtdepoter ved man og halerod. Lad hånden glide hen over hestens ribben. Du skal kunne mærke dem, men ikke se dem. Vær opmærksom på, at en tyk vom ikke nødvendigvis er det samme som overvægt - det kan have helt andre årsager, f.eks dårlig kvalitet af stråfoder, eller at hesten har orm.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Hvorfor blev hesten for tyk?

- Typisk sker det efter sommergræsning, eller måske er fodermængden øget, uden at det er blevet bemærket. Vej derfor altid hestens foder! Mangel på motion kan også være årsag, så hvis hesten af en eller anden grund ikke er blevet motioneret i længere tid, og fodermængden ikke er reguleret tilsvarende, er der risiko for, at den har fået noget ekstra på sidebenene, siger Jon Vedding.

Slankemad til heste?

At slanke en hest kræver først og fremmest tålmodighed, da den ikke må sultes. En hest spiser mange timer hver dag, så kunsten er at give den noget foder, der er langsom at spise. Hø kan blandes med halm (pas på med halm, hvis hesten ikke er vant til det, så kan den få kolik). Høet skal helst serveres sådan, at det er lidt besværligt for hesten at spise det, evt. i et hø-net eller i en slowfeeder. Står hesten på fold, er det en god ide at fordele høet flere forskellige steder på folden, så hesten er tvunget til at bevæge sig.

- Her er det dog vigtigt at holde øje med, at hesten stadig får de mineraler og vitaminer, den har brug for. Er din hest blevet meget overvægtig, eller udviser den tegn på sløvhed, halthed og utilpashed, bør du konsultere en dyrlæge, så I sammen kan lægge en langsigtet plan for vægttabet, siger dyrlægen.

Motion er vigtigt

Når du er sikker på, at hesten ikke har ømme hove eller er halt, kan du gå i gang med ekstra motion. Hvis hesten ikke er blevet redet længe, bør du starte med at skridte nogle ture og derefter sætte lidt travintervaller ind. Det gælder for både motion og foder, at øgningen skal ske gradvist. Ligesom med os mennesker, skal motionen optrappes stille og roligt, så man undgår skader pga. for høj intensitet.

- Men hvis du sørger for stille og roligt at opbygge dens fysik, samtidig med at du tilpasser dens foder, så er du godt på vej imod at få din hest ud af sin overvægt og på vej mod en bedre trivsel, afslutter Jon Vedding.