De orange græskar har vundet danskernes hjerter med fejringen af Halloween, og det sætter også sit præg på markerne, hvor dyrkningen af græskar er vokset med næsten 50 procent siden 2015.

Halloween-sæsonen er over os, og græskar i alle farver og former myldrer frem i gader, haver og store bunker foran supermarkederne. Og faktisk myldrer græskarrene også frem på de danske marker i de her år. Siden 2015 er det markareal, der bruges på at dyrke græskar, vokset med næsten 50 procent.

Det er især de store, orange græskar, som børnene udhuler til uhyggelige halloween-lygter, og den mindre, rødlige hokkaido, som fylder mest på markerne. Det viser tal fra Landbrugsstyrelsen.

I 2015 dyrkede vi græskar på 234 hektar i Danmark, og siden er arealet steget, så der i år er græskar på næsten 342 hektar. Og det er primært halloween-græskar, der står for væksten. Men det lille hokkaido, som mange bruger i madlavningen, ser vi også flere af, siger teamleder i Landbrugsstyrelsen Peter Byrial Dalsgaard.

Hokkaido hitter også

Ser man på græskarmarkerne med biologens briller, er der nemlig én gren af græskarfamilien, som dominerer. Det er de tunge centnergræskar, som blandt andet tæller kæmpecentnergræskaret, som mange kender fra de dekorative, uhyggelige lygtemænd ved Halloween, og det røde hokkaido-græskar, der er en favorit i køkkenet. Centnergræskar optager knap 317 af de 342 hektar, som i Danmark bruges til græskardyrkning.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Tallene tyder altså på, at de danske landmænd både dyrker de græskar, som vi bruger til dekoration, og de græskartyper, som primært bruges i madlavning, siger Peter Byrial Dalsgaard.

Græskar udplantes i løbet af foråret, når der ikke længere er den store risiko for nattefrost. De skal vokse solrigt og have rigelig plads, da mange græskarplanter kan vokse sig kæmpestore før høsten i slutningen af september.