Vi tager et tjek på, om du virkelig kan bekæmpe myrer i huset med kanel.

Som husejer er det surt at få ubudne gæster i form af myrer, som stæser rundt i boligen og søger efter føde. Men ifølge et udbredt husråd kan du nemt bekæmpe myrerne ved at strø kanel ud - eller kan du?

Vi har taget et tjek på, om det populære råd, der cirkulerer på internettet, er en skrøne eller faktisk virker.

Hos Videncentret Bolius har man kort og godt har nej-hatten på. På centrets hjemmeside hedder det, at "... kanel har ingen eller kun meget begrænset effekt mod myrer, hvis du lægger det ud for at forhindre dem i at komme ind i huset.

Myrerne vil muligvis ikke gå direkte i det, men så styrer de bare udenom." Rådet fra den kant er derfor, at man bruger myregift og desuden ødelægger myreboet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det er selvfølgelig en dårlig nyhed for de, der gerne vil undgå gift, eller har at gøre med et myrebo, der er så svært tilgængeligt, at man skal bryde sit gulv op eller fjerne paneler for at få adgang til det. Så vi gravede videre i håb om at finde noget mere opmuntrende nyt om kanel-husrådet et andet sted.

Succes med kanelolie

Det fandt vi på universitetet UiTM Perlis i Malaysia, hvor forskere med succes har testet kanelolie til bekæmpelse af myrer. Forskerne udgav i 2014 en videnskabelig rapport, hvori de konstaterer, at kanelolie i den rette koncentration ikke bare kan afskrække myrer, men faktisk også tage livet af dem.

Umiddelbart lyder det lovende. Men det er værd at bemærke, at forskerne ikke brugte almindeligt stødt kanel fra supermarkedet i deres forsøg, men derimod kanelolie, som de selv havde fremstillet af kanelbark.

Selvom man kan købe kanelbarkolie herhjemme, er det nok tvivlsomt, at man kan opnå en blanding med den rette koncentration ved køkkenbordet. Og hvad vigtigere er; kanelbarkolie i ufortyndet form er absolut ikke til at spøge med. Olien kan være livsfarlig, hvis den indtages og kommer i luftvejene, ligesom den kan forårsage hudallergi samt alvorlig øjenirritation.

Alt i alt lader det altså til, at man bør gemme sit kanel til omgang bagværk og i stedet bruge mere traditionelle metoder til at slippe af med myrer i boligen (du læse mere om metoderne her.)

Perslonlig erfaring

Inden vi helt afskriver husrådet, vil jeg dog lige dele en erfaring: I foråret blev et rum her på matriklen invaderet af myrer, som var trængt ind via en lille sprække mellem et klinkegulv og væggen. Lysten til at hugge gulvet op var ringe, så efter at have drysset en posefuld stødt kanel ud omkring myrernes indgang, bakkede jeg ud og lukkede døren. Næste dag var der ikke én myre i rummet, og de er aldrig vendt tilbage.

Så min egen - helt uvidenskabelige - konklusion må være, at der bestemt ikke er garanti for, at stødt kanel virker afskrækkende på myrer i hjemmet, men det er trods alt et forsøg værd i en snæver vending.

Kilder: Videncentret Bolius, scientificamerican.com, the International Journal of Scientific and Research Publications.