Langt over halvdelen er brugt på villaer og rækkehuse, viser nye tal fra Boligsiden.

2020 blev på alle måder et rekordår på boligmarkedet. Også når det gælder den sum penge, som danskerne har betalt for deres nye bolig. Efter årets udgang står det nemlig klart, at der er omsat boliger for en samlet sum af 252 milliarder kroner.

I 2019 blev der samlet solgt boliger for 197 milliarder, hvilket dengang var rekord for årtiet.

- Det kommer ikke som den store overraskelse, at der i 2020 er handlet boliger for et hidtil uset beløb. For med rekordhøje salgstal og rekordhøje salgspriser må den samlede købesum nødvendigvis også stige. Men det er alligevel voldsomt, at der hver eneste dag i 2020 er handlet boliger for 690 millioner kroner. Det er 150 millioner kroner mere om dagen, end det var tilfældet i 2019, som også var rekordår, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Større og dyrere huse

I 2020 er der sat rekord for antal handler både i forhold til salget af ejerlejligheder og huse og i særdeleshed for sommerhusene. Men det er stadig salget af villaer og rækkehuse, som danskerne har brugt flest penge på i 2020.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Konkret er der solgt huse for 151 milliarder, hvilket er en stigning på 24 procent i forhold til resultatet fra 2019. Tre femtedele af den samlede købesum er altså brugt på denne boligtype.

- Villaer og rækkehuse udgør langt den største del af markedet, og derfor er det også helt naturligt, at det er her, de fleste penge er blevet brugt. Men når det er sagt, er det alligevel en stor stigning på 24 procent. Det skyldes dels de generelt stigende salgspriser og det øgede salg, men også at danskerne i højere grad har købt de lidt større og dermed også ofte dyrere huse, forklarer Birgit Daetz.

Svimlende sommerhussum

For sommerhusene er den samlede købesum øget med hele 65 procent. I 2020 blev der nemlig solgt sommerhuse for 23 milliarder imod 2019-resultatet, som var på 14 milliarder.

I forhold til ejerlejlighederne er der i 2020 brugt samlet 62 milliarder kroner. Det er en stigning på 27 procent sammenlignet med 2019-resultatet på 48 milliarder kroner.

Den resterende del af købesummen er brugt på øvrige boligtyper som er villalejligheder, kolonihaver, andelsboliger, land- og lystejendomme samt helårs- og fritidsgrunde.