Allergisymptomer kan ofte hænge sammen med et dårligt indeklima i boligen. Fugt er en af de helt store syndere hertil. Ved at følge enkle råd kan man undgå fugt og skimmelsvamp og dermed opnå et godt indeklima i boligen.

Skimmelsvampen kan muntre sig, hvis den får de rette betingelser. Skimmelsvamp kan dermed give allergilignende symptomer, som blandt andet kløe i øjnene, tørre slimhinder, hovedpine og træthed.

For at undgå dette, handler det om at få nogle gode daglige vaner, som får fugten af vejen, holder boligen tør, og som gør det svært for svampene at få ordentligt fat.

Ejendomsselskabet Domea opfordrer derfor til, at man følger en række gode råd for at få et sundere liv.

Manglende rengøring

En dårlig luftkvalitet i for eksempel værelser, køkken og badeværelse kan skyldes manglende rengøring, og Domea opfordrer til, at man prøver at finde årsagen til de dårlige lugte. Man kan se under køkkenvasken, i brusenichen og i hjørnerne.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Er der synlige beviser for sorte, grønne eller hvide plamager, skal der tages affære, for svampene elsker fugt.

- Skab gennemtræk i mindst 2 x 10 minutter om dagen. Tør så vidt muligt ikke tøj indendørs og tænd for emhætten, når der tilberedes mad. Tør vægge og gulv af efter bad og hold øje med tegn på fugt, mug og svampe, for eksempel brune eller sorte pletter på vægge og ved vinduer, lyder rådene fra Preben Christensen, seniorkonsulent i Domea.

Ved mindre angreb af skimmelsvamp på synlige robuste overflader skal man rengøre og rense overfladen med desinficerende midler som Protox, Minus Mug eller Rodalon. Overdosér ikke, da det er skrappe produkter. Ved større angreb skal man rekvirere hjælp.

Gode vaner - godt indeklima

Et godt indeklima afhænger af flere faktorer. Det er vigtigt, at rumtemperaturen ikke er så lav, at der kommer fugt i boligen.

- Sørg for ikke at lukke helt ned for varmen, når du er ude af boligen, på den måde opretholdes en god rumtemperatur i boligen. Ligeså vigtigt er det, at den brugte luft, som indeholder fugtighed, bliver udskiftet med luft udefra - derfor skal man også lufte ud selv i regnvejr, fastslår Preben Christensen.

Et godt indeklima i boligen er altså lige så vigtigt som at spise sundt og få motion, lyder det fra Domea, der er blandt Danmarks største almene bygge- og boligadministrationer. Domea administrerer 42.000 almene lejeboliger for Domea-kunder, som er 100 selvstændige boligorganisationer fordelt over hele landet.

Luftfugtighed

En familie på to voksne og to børn producerer 15 liter vand i døgnet i forbindelse med blandt andet madlavning, tøjvask og bad. Den normale luftfugtighed i vinterhalvåret er under 40 procent, men den stiger, når fire personer har opholdt sig i boligen i fire timer. Tørres der samtidig tøj i boligen, går det endnu hurtigere med at få fugtigheden til at stige, og dermed får svampene stor mulighed for at formere sig.