Schmidt Køkken giver gode råd til indretning af det lille badeværelse.

De små badeværelser er dog ikke kun forbeholdt lejligheder - også mange store villaer er bygget med små gæstetoiletter, der ligeledes stiller krav til indretningen. Så hvordan opnår du den bedste løsning til små badeværelser, når kvadratmeterne begrænser dine muligheder?

Her er 11 tips og tricks fra Schmidt Køkken til, hvordan du bedst udnytter pladsen på det lille badeværelse samt får det til at syne større.

1. Udnyt særheder

Der eksisterer mange flotte badeværelsesmøbler på markedet, men det er uheldigvis de færreste møbler, der passer ind i et skævt mini-badeværelse. Det kan derfor være nødvendigt at acceptere, at der ikke findes letkøbte løsninger til dit lille badeværelse. Men i stedet for at se det som en begrænsning, kan du tage udfordringen op og give kreativiteten frit spil.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Overvej, hvordan du kan udnytte skråvæggen, den mærkelige krog og det lille indhak i hjørnet. De små særheder kan både give mini-badeværelset personlighed og øge dets funktionalitet.

2. Lille håndvask

Når kvadratmeterne er få, er det vigtigt at overveje, hvor du kan spare på pladsen. Og en standard håndvask optager generelt meget plads på badeværelset, som med fordel kunne blive brugt på noget andet. Der findes heldigvis ekstra små håndvakse, der er ideelle til små kvadratmeter, da de kan passes ind i hjørner og kroge.

Du vil derfor kunne udnytte spildepladsen i hjørnet til en smart lille håndvask, der enten kan monteres til væggen eller stå på et lille skabsbord.

3. Opbevaring opad

Vender du blikket opad, vil du opdage, at der er utrolig meget opbevaringsplads at hente i det lille badeværelse. Du vil nemt kunne opføre et badeværelsesskab fra gulv til loft eller blot montere loftshylder, der giver dig ekstra plads til opbevaring. Sådanne løsninger til et lille badeværelsesmiljø er med til at skabe ro og orden, hvilket vil få mini-badeværelset til at syne større.

4. Skillevæg

En skillevæg kan gøre underværker på det lille badeværelse - især hvis rørene til toilet, afløb og vask er placeret uhensigtsmæssigt i forhold til din ønskede indretning. Du kan eksempelvis overveje en glasvæg mellem toilet og bruseniche, der gør det muligt at vende toilettet, så pladsen til håndvask og opbevaring øges.

Og hvis pladsen tillader det, kan du med fordel bygge en tynd halvmur, der ligeledes separerer brusenichen fra toilet og vask.

5. Lysreflekterende fliser

Det er selvsagt, at et lyst rum virker større og mere indbydende. Så er du heldig at have et vindue på dit lille badeværelse, kan du få rummet til at syne større med fliser, der reflekterer lyset. Sådanne fliser er typisk glaserede og skinnende, så lyset bliver fordelt ud i rummet.

Populære fliser som facetslebne metrofliser er ideelle til små badeværelser, da de maksimerer lyset med den reflekterende overflade. Og da fliserne reflekterer lyset ud i rummet, har du rig mulighed for at eksperimentere med forskellige farver uden bekymring for at få badeværelset til at syne mindre.

6. Stort spejl

Spejle giver generelt en rumforstørrende effekt. Men i indretningen på det lille badeværelse er det ikke nok blot at have et lille spejl over håndvasken, hvis du ønsker en optimal effekt. Du kan derfor med fordel vælge et spejl, der går fra den ene væg til den anden, da det vil maksimere effekten og få badeværelset til at virke større.

7. Smal brusekabine

Et andet sted, hvor du kan skære lidt i centimeterne, er brusenichen. En brusekabine kan optager meget plads på badeværelset, hvilket ikke altid er en fordel i indretningen af et lille badeværelse. Laver du brusenichen smallere, får du samtidigt mere plads til opbevaring. Vi har typisk ikke behov for alverdens plads inde i brusenichen - så på et mini-badeværelse vil det være smart at gøre brusekabinen lidt smallere, eventuelt afgrænset af en transparent glasvæg, der ikke synligt adskiller brusekabinen fra resten af badeværelset.

8. Væghængt toilet

Lige som med håndvasken og brusenichen optager toilettet en stor plads i badeværelsesindretningen. Men det behøver ikke at være tilfældet. Du kan nemlig få væghængte toiletter, der er ideelle til de små badeværelser grundet den minimale pladsoptagelse. Du kan derfor udnytte pladsen over toilettet med hylder eller skabe, der nemt kan bruges til håndklæder og produkter.

9. Brug spildeplads til pynt

For at få det fulde udbytte af baderummets opbevaringsplads, vil det være en skam at bruge pladsen til pyntegenstande og nips. Udnyt i stedet rummets små særheder til at skabe stemning og personlighed i badeværelset. Disse steder kan alligevel ikke bruges til særlig meget andet, så hvorfor ikke bruge pladsen til at gøre mini-badeværelset mere indbydende.

Hæng et billede på skråvæggen eller placer en krukke i det smalle hjørne. Mulighederne er mange - det handler blot om at tænke kreativt og ud af boksen.

10. Fremhæv lyset

Som tidligere nævnt, virker et lyst rum automatisk meget større end rum med begrænset lysindfald. Sørg derfor at udnytte hver eneste mulighed for at skabe lys - enten ved hjælp af et vindue eller oplyste lamper. Du kan tilmed få lysarmatur med spejl, som kan reflektere lyst op og ned, hvis rummet ikke tillader lys i loftet.

11. Lyse farve og store fliser

I spænd med at fremhæve lyset på badeværelset, kan du få rummet til at syne større ved at vælge lyse farver på badeværelset. Det er ingen hemmelighed, at lyse farver skaber en illusion af mere plads. Derudover vil små fliser eller mosaikker få baderummet til at virke lille og kompakt, hvilket derved giver den modsatte effekt end den du stiler efter.

Vælg derfor store fliser til det lille badeværelse, eller begræns brugen af fliser til kun at omfatte brusenichen. Således skaber du den bedste rumforstørrende effekt.