Dit abonnement er suspenderet pga. manglende betaling. Betal venligst din faktura, som du finder her.

E-avis

Nyhedsbrev

Forhandler login

PARTNERS login

Græstrimmer eller buskrydder?

13. jul. 2020 | Indrykket af STIGA A/S

Sådan vælger du det rette redskab til din have

Del artiklen:

Buskryddere og græstrimmere er et godt valg til at rydde sejt krat og ukrudt samt til trimning af plænekanter. Men hvornår skal du vælge en græstrimmer fremfor en buskrydder – og omvendt, og hvilken energikilde er den optimale i forskellige situationer? Det vil vi forsøge at give dig et overblik over her.


Trimning eller buskrydning?

Forskellen mellem græstrimmere og buskryddere kan til tider være svær at spotte, da de kan se forholdsvis ens ud, men brugen af dem varierer:

En græstrimmer, også kaldet en tråd-trimmer eller en kanttrimmer, bruges til at holde kanterne på din plæne flotte samt til at trimme de hjørner og områder af plænen, hvor plæneklipperen ikke kan komme til. Græstrimmere er normalt forholdsvis lette og kan derfor oftest betjenes med en enkelt hånd.

En buskrydder derimod er et mere kraftfuldt redskab, som kan håndtere selv tyk vegetation, groft græs, ukrudt og buske. Der vil normalt følge både et trimmerhoved og en klinge med til en buskrydder, hvor klingen vil kunne benyttes til de mest krævende opgaver. Da buskryddere som oftest er større og tungere end græstrimmere, har denne type redskab ofte to håndtag og en bæresele, som er med til at sikre brugeren en bedre og mindre trættende arbejdsposition.


Hvilken energikilde skal jeg vælge?

Både græstrimmere og buskryddere kan være enten elektriske, batteri- eller benzindrevne. Så dit valg af energikilde bør afhænge af den opgave, du står overfor, samt arbejdsarealets størrelse.

El: Disse redskaber er lette i vægt, miljøvenlige, støjsvage og kompakte. Ledningen sørger for at forsyne redskabet med en konstant effekt, dog er den også med til at begrænse bevægelsesfriheden med denne type redskab. Elektriske redskaber egner sig derfor bedst til mindre haver, hvor du hele tiden er i nærheden af en stikkontakt.

Batteri: Batteridrevne græstrimmere og buskryddere deler mange fordele med de elektriske, idet de også er designet til at være lette, støjsvage og miljøvenlige i brug. Men de har også den yderligere fordel, at de er ledningsfrie, hvilket er med til at give dig en større bevægelsesfrihed.
Visse batteridrevne redskaber er i dag lige så kraftfulde som de benzindrevne, hvorfor du kan bruge disse til selv hårde opgaver med buskrydning. Dog skal batteriet lades fra tid til anden, hvilket sætter begrænsninger i forhold til arbejdsarealet. Denne type redskab er derfor ideelt til små til mellemstore haver/arbejdsarealer.

Benzin: Der findes et stort udvalg af benzindrevne redskaber med forskellig styrke. Det er derfor muligt at vælge et redskab til ethvert behov – fra de små rydningsopgaver til de helt store. Der er heller ikke den store begrænsning i forhold til arbejdsarealet, da det altid er muligt at forlænge arbejdstiden ved at fylde mere benzin på redskabet. Denne type redskab er derfor ideel til små til helt store arbejdsarealer.


Hvordan bruger jeg min græstrimmer/buskrydder?

En græstrimmer benyttes oftest som et supplement til en plæneklipper eller robotplæneklipper, da den gør det muligt at få trimmet de dele af plænen, hvor plæneklipperen ikke kan komme til. Derfor benyttes den også oftest i samme periode som plæneklipperen.

Nogle græstrimmere er desuden udstyret med en kanttrimningsfunktion, som gør det muligt at vinkle trimmerhovedet 90 grader, hvormed du kan trimme kanten på plænen. Dette giver en helt skarp og flot plænekant.

 

Buskryddere kan benyttes næsten hele året rundt, da det nærmest kun er behovet, der sætter begrænsninger. Dog vil der normalt være størst behov for brug af en buskrydder i sensommeren og efteråret, når ukrudt, græs og småbuske har fået lov til at vokse i løbet af de varme måneder.

Når du benytter en buskrydder, skal du være opmærksom på, at der findes flere forskellige typer trimmerhoveder og klinger til redskabet, som alle bruges til forskellige formål:

Trimmerhoved: Dette benyttes til trimning og kantpudsning, og kan håndtere græs og svag vegetation. Trimmerhoveder er især optimale til at trimme græs og ukrudt tæt på mure, hegn og lignende. Husk at være opmærksom på, at der findes flere forskellige typer trimmerliner, som egner sig til forskellige formål. Blandt andet findes der specialdesignede trimmerliner til batteriredskaber, som er med til at øge deres driftstid.

3T-klinge: Den 3-tandede klinge bruges til at klippe langt og sejt græs på større, åbne arealer. Her vil trimmerhovedet ikke være optimalt, da det vil have en tendens til at slynge omkring sig med græsset.

4T-klinge: Den 4-tandede klinge er optimal til skæring af højt og sejt græs, ukrudt, krat og mindre grene.

Sav-klinge: Savklingen benyttes til diverse beskæringsopgaver. Dette kan være, hvis der er behov for at beskære en busk, fjerne et lille træ eller lignende.


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Partners logo

Udvalgte PARTNERS produkter