Dit abonnement er suspenderet pga. manglende betaling. Betal venligst din faktura, som du finder her.

E-avis

Nyhedsbrev

Forhandler login

PARTNERS login

Guide: Sådan vælger du din nye frontrider

10. aug. 2020 | Indrykket af STIGA A/S

At vælge den rigtige frontrider kan virke som en helt uoverskuelig opgave. Men det er det ikke, hvis du følger vores guide!

Del artiklen:

I denne guide vil vi gennemgå, hvilke overvejelser du bør gøre dig, når du skal tage stilling til, hvilken maskine, der er den rigtige for dig.


Plænestørrelse

Størrelsen på din plæne vil have stor betydning for, hvilken maskine, der vil være optimal for dig. Frontridere er et godt valg til store plæner på mere end 2.000 m2. Hvis din have er mindre end dette, bør du i stedet overveje en traditionel plæneklipper, en havetraktor eller eventuelt en robotplæneklipper.

Hvis du har en plæne på mellem 2.000-9.000 m2, kan du stå med et valg mellem en havetraktor og en rider. Så hvornår bør du vælge en rider?

En af de primære fordele ved en frontrider er det frontmonterede klippeaggregat, som gør det muligt at klippe helt ind i hjørner, tæt på mure og under buske. Derudover er de fleste frontmonterede ridere udstyret med en form for knækstyring, der gør dem nemme at manøvrere rundt om forhindringer på plænen. Så valget mellem en havetraktor og en frontmonteret rider vil i høj grad afhænge af din haves udformning og dit konkrete klippebehov, dog vil det også være et spørgsmål om pris, da traktorer er generelt billigere end frontridere.


Transmissionstype

Nogle frontmonterede ridere findes både i en gearmodel og i en model med hydrostatisk transmission. 

Gear: Gearmodeller vil som oftest være billigere end ridere med hydrostatisk transmission, dog skal du ved denne type rider selv aktivt skifte gear.

Hydrostatisk transmission: Hydrostatisk transmission kan sammenlignes med automatgear: Jo hårdere du træder på pedalen, jo hurtigere kører du. Dette sikrer en trinløs hastighedsregulering og en meget jævn kørsel. De fleste brugere foretrækker hydrostatisk transmission, da disse modeller er nemmere at betjene og mere komfortable at køre, af samme grund leveres alle STIGAs frontmonterede ridere med hydrostatisk transmission som standard.

Flere frontridere fås både i en model med baghjulstræk og i en model med firehjulstræk, som er med til at sikre et godt greb i selv krævende eller kuperet terræn. Denne funktion har en signifikant indflydelse på prisen, hvorfor du kun bør være på udkig efter denne funktion, hvis den er nødvendig for at kunne vedligeholde din plæne. Det kan for eksempel være, hvis du har behov for at klippe græs på skråninger.


Klippeaggregat

I de fleste frontrideres tilfælde kan du mere eller mindre frit vælge, hvilken størrelse klippeaggregat, du ønsker at sætte på din maskine. Du kan derfor vælge netop den klippebredde, der passer til dine behov. Den optimale klippebredde for dig vil afhænge af flere faktorer:

Plænens størrelse: Jo større din plæne er, jo bredere klippeaggregat bør du vælge for at opnå den mest effektive klipning. Jo større klippebredde, jo mere græs bliver der klippet ad gangen.

Plænens opbygning: Består din plæne af smalle passager, eller har du mange forhindringer på plænen i form af træer og buske, så er det en fordel at vælge en smallere klippebredde, da det gør det nemmere for dig at manøvrere rundt på plænen. Har du derimod en helt åben plæne, så kan du med fordel vælge en maskine med et forholdsvist bredt klippeaggregat.

Opbevaring: En maskine med et bredt klippeaggregat fylder selvsagt mere i skuret eller garagen. Du bør derfor overveje, hvor meget opbevaringsplads, du har til din rådighed, samt om maskinen skal køre gennem en smal åbning, når den skal ind i skuret.

Når du vælger klippeaggregat, er det også vigtigt at have din foretrukne klippemetode for øje. For at sikre den størst mulige fleksibilitet er alle STIGAs klippeaggregater Combi-aggregater, hvilket betyder, at du kan vælge mellem to klippesystemer: Multiclip og bagudkast. Ved Multiclip bliver hvert græsstrå klippet ad flere omgange. Græsafklippet bliver reduceret til småstykker, der falder ned i plænens bund, hvor det bliver til naturlig gødning. Resultatet er en flot, grøn plæne. For at opnå det bedste klipperesultat ved brug af denne klippemetode bør græsset klippes relativt ofte. Bagudkast er derimod velegnet til klipning af højt græs, som ikke bliver klippet så ofte.


Styring

Som tidligere nævnt er en af de primære fordele ved frontmonterede ridere, at de er lette at manøvrere rundt om forhindringer. Derfor betyder styringen også en del, når du skal vælge rider.

Baghjulsstyring: Ved baghjulsstyring er det baghjulene, der sikrer den gode manøvrering. Denne type styring er med til at give maskinen en lille venderadius sammenlignet med traktorer, dog opnås der ikke den samme kontrol over maskinen som ved knækstyring.

Knækstyring: Ved knækstyring justeres maskinens for- og bagende samtidig, når du drejer på rattet. Det betyder, at baghjulene følger i forhjulenes spor, hvilket modvirker, at bagenden støder mod noget utilsigtet. Med knækstyring er du som bruger derfor sikret maksimal kontrol over din maskine.

Når du vælger en rider med knækstyring, skal du være opmærksom på, at der findes forskellige grader af knækstyring. Kun på ridere med knækstyring (50/50), også kendt som ægte knækstyring, følger maskinens baghjul præcist i forhjulenes spor. Det vil derfor være denne type knækstyring, du skal være på udkig efter, hvis du ønsker den mest præcise manøvrering.


Tilgængelig tilbehør

En frontmonteret rider er meget mere end en plæneklipper – det er redskabsbærer! Der findes derfor en lang række forskelligt tilbehør til de fleste ridere, som er med til at gøre dem anvendelige året rundt. Når du skal investere i en frontrider, er det derfor vigtigt, at du gør op med dig selv, hvilket behov du har. Har du for eksempel brug for en maskine, der både kan klippe græs, feje gårdspladsen og rydde sne? Så bør du undersøge, om den rider, du har kig på, kan kombineres med den type tilbehør, som du har behov for.

Du bør desuden undersøge, hvor nemt det er at skifte tilbehør på din rider, hvis du regner med at gøre dette forholdsvis ofte. Med STIGAs unikke RAC-fæste er det muligt for dig at skifte tilbehør på din maskine helt uden brug af værktøj.


Ekstrafunktioner og -tilbehør

Der findes en lang række ekstrafunktioner og -tilbehør, det kan være relevant at tage stilling til i forhold til din plæne og dine behov.

Klippehøjdejustering og PTO: Justering af klippehøjden og aktivering af frontmonteret tilbehør kan foretages enten manuelt med et håndtag eller elektrisk med en knap. Valget af løsning vil i høj grad være et spørgsmål om niveauet af komfort, som du ønsker på din maskine. Du bør derfor overveje, hvor stort et område du skal vedligeholde, samt hvor meget tid du skal bruge på din maskine. Vi anbefaler, at du prioriterer komforten, hvis du har planer om at bruge maskinen flere gange om ugen.

Betjeningspanel: De fleste større ridere er udstyret med et betjeningspanel, hvorfra alle maskinens funktioner kan styres. Dette er igen en funktion, som er med til at øge komforten ved længere tids brug af maskinen.

Servostyring: Ligesom i en bil, så gør servostyring det endnu lettere at styre din rider. Størstedelen af STIGAs frontmonterede ridere er derfor udstyret med denne funktion, idet det forbedrer køreoplevelsen betydeligt.

Forlygte: En forlygte kan være nyttig, hvis du får behov for at arbejde i de mørke timer af døgnet.


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Partners logo

Udvalgte PARTNERS produkter