Dit abonnement er suspenderet pga. manglende betaling. Betal venligst din faktura, som du finder her.

E-avis

Nyhedsbrev

Forhandler login

PARTNERS login

Sådan vælger du den rigtige løvblæser

22. feb. 2021 | Indrykket af STIGA A/S

Løvblæsere er et mere alsidigt haveredskab, end man måske lige skulle tro. Men hvad skal du være opmærksom på, når du vælger en løvblæser?

Del artiklen:

Mange har nok et billede af, at en løvblæser er et redskab, der hænger i skuret og kun tages frem, når efterårets blade ligger og flyder på stierne, plænen eller i indkørslen. Men en løvblæser er et praktisk og alsidigt redskab, som kan bruges til en lang række forskellige opgaver. Blandt andet kan en løvblæser bruges til at fjerne hækkeaffald, når hækken er blevet klippet i løbet af sommeren, eller til at holde visse inden- og udendørsområder ryddelige året rundt. Det kan både være, når der har samlet sig skidt på gulvet i værkstedet, der er kommet græsafklip på fliserne på terrassen, eller der har lagt sig støv på havemøblerne.

Men når alt det er sagt, hvad skal du så være opmærksom på, når du vælger dig en løvblæser? Det vil du kunne læse mere om nedenfor!


Energikilde

Valget af løvblæser handler i høj grad om at vælge den rigtige energikilde baseret på ens behov:

 • Benzin: Benzindrevne løvblæsere vil som oftest være blandt de mest kraftfulde, men det betyder samtidig også, at de ofte kan være forholdsvis tunge. Derudover er de betydeligt mere støjende end både batteridrevne og elektriske løvblæsere, samt mindre miljøvenlige.
  De primære fordele ved benzindrevne løvblæsere er: 1) De gør det muligt for dig at arbejde lige så længe, du har behov for – du skal blot sørge for, at der altid er benzin på maskinen. Det betyder også, at du har mulighed for at rydde meget store områder med en benzindrevet løvblæser. 2) Du er sikret den fornødne kraft til at håndtere selv våde, tunge blade og andet hårdført skidt, som har lagt sig på bløde underlag som for eksempel græsplæner.
 • El: Denne type løvblæser er mindre kraftfuld end de benzindrevne, men den er samtidig også en del lettere og mere miljøvenlig. Elektriske løvblæsere er derfor perfekte til de lette blæseopgaver. Det kan for eksempel være, når der lige skal blæses sand og jord væk fra gulvet i garagen eller visne blade fra stierne omkring huset. Det er dog nødvendigt at undersøge, om løvblæserens ledning tillader den at nå ud i de områder, hvor den skal benyttes. Derudover kan ledningen hænge fast under arbejdet, hvilket kan begrænse bevægeligheden rundt i haven.
  En af de primære fordele ved elektriske løvblæsere er deres forholdsvis lave pris. Så hvis dit behov og din have er forholdsvis begrænsede, kan disse være et rigtig fornuftigt valg.
 • Batteri: Batteridrevne løvblæsere kommer i dag i mange forskellige størrelser, styrker og prisklasser, hvorfor det kan være svært at skære dem alle over en kam. De mindste modeller vil i høj grad kunne sammenlignes med elektriske løvblæsere, da de ikke vil være så kraftfulde, men samtidig heller ikke så dyre. De vil derfor egne sig godt til de mindre opgaver. De mest kraftfulde modeller kan derimod komme op og opnå samme styrke som en benzindrevet løvblæser og vil derfor kunne bruges til selv de meget hårde og krævende opgaver på alle typer overflader.
  De primære fordele, der er forbundet med batteridrevne løvblæsere, er, at de er brugervenlige, miljøvenlige og ledningsfrie, hvilket øger bevægeligheden med disse modeller sammenlignet med de elektriske. Ulempen ved batteridrevne løvblæsere er dog den begrænsede arbejdstid som følge af begrænset batterikapacitet. Dette vil have en indflydelse på dig, der har et stort område, du skal rydde. Her bør du enten have flere batterier til rådighed eller overveje en benzindrevet model i stedet.


Arbejdsopgaven/styrke

Valget af løvblæser afhænger også af det stykke arbejde, som skal udføres med løvblæseren. Hvis løvblæseren kun skal bruges til at fjerne visne blade og skidt fra et begrænset område, er der ikke behov for at investere i en stor, kraftfuld og ikke mindst dyr løvblæser. Men hvis du ved, at løvblæseren skal benyttes til at fjerne mange forskellige typer skidt, fra forskellige overflader eller store områder, så bør du overveje enten en benzindrevet løvblæser eller en mere kraftfuld batteridrevet løvblæser. Når du skal vurdere styrken på en løvblæser er det relevant at tage et kig på luftvolumen og lufthastighed, da disse parametre fortæller dig, hvor meget redskabet er i stand til at flytte.


Løvblæser eller løvsuger

Flere løvblæsere er også udstyret med vakuum-funktion, hvilket gør dem til kombinerede løvblæsere/-sugere. Ved vakuum-funktion suges bladene og skidtet op i løvsugeren, hvor det bliver kværnet til mindre stykker ved hjælp af en integreret kværn, inden det ryger ned i opsamleren. Kværnen betyder, at bladene og haveaffaldet fylder mindre i opsamleren, hvorfor den ikke skal tømmes lige så ofte.

Hvorvidt vakuum-funktion er nødvendigt, afhænger af dit konkrete behov. Hvad ønsker du at gøre af bladene og haveaffaldet, når du har fjernet det fra stier og plænen? Hvis du primært ønsker at benytte bladene som dækmateriale i bedene i haven eller blot har behov for at få skidtet fjernet fra stierne, så er en vakuum-funktion ikke nødvendig. Ønsker du derimod at skaffe materialet helt af vejen ved enten at kompostere det eller køre på genbrugspladsen med det, så bør du kigge efter en model med vakuum-funktion.

Du skal også være opmærksom på, at en løvsuger fylder mere, når du bevæger dig rundt med den, da du også skal bære rundt på opsamlerposen. De fleste brugere vælger derfor kun at bruge løvsugerfunktionen, når det er højest nødvendigt.


Behov for specifikke funktioner

Der kan også være specifikke funktioner, som kan have indflydelse på dit valg af løvblæser:

 • Variabel lufthastighed: Hvis du ønsker at bruge din løvblæser til en række forskellige opgaver, så kan muligheden for at regulere lufthastigheden være en stor fordel. På denne måde kan du benytte en lav hastighed til at fjerne skidt fra for eksempel havemøbler og fuld kraft, når du skal fjerne tungt skidt eller blade fra bløde overflader. Ved at variere hastigheden, så den passer til den konkrete opgave, har du også mulighed for at tilpasse energiforbruget, så du ikke bruger mere energi end højest nødvendigt.
 • Forskellige mundstykker: Bliver løvblæseren leveret med forskellige typer af mundstykker? Forskellige mundstykker kan være relevante til forskellige typer af opgaver: Et stort, rundt mundstykke vil give en stor mængde luft ad gangen, mens et fladt, mindre mundstykke vil fokusere luftstrømmen.
 • Brugerkomfort: Der er stor forskel på, hvor meget de forskellige redskaber vejer. Det er derfor også en vigtig parameter at have for øje, når du vælger løvblæser, så du ikke bliver træt i armene halvvejes gennem opgaven. Derudover findes der tilbehør, som kan være med til at mindske trætheden i armene under arbejdet. Nogle løvblæsere er forsynet med en sele, som fordeler vægten af løvblæseren over en større del af kroppen, mens andre større løvblæsere kan være egentlige rygsæksmodeller, hvor hele vægten af løvblæseren flyttes om på ryggen. Ved nogle batteridrevne løvblæsere er det også muligt at tilkøbe en batterisele, som flytter vægten af batterierne om på ryggen, så du kun skal bære vægten af selve løvblæseren.
  Selve udformningen af løvblæseren og dennes håndtag kan også have en stor betydning for, hvor rar den føles at arbejde med i længere tid ad gangen. Så prøv gerne at mærke, hvordan løvblæseren føles at gå rundt med, inden du investerer i et redskab.

Se hele udvalget af løvblæsere og -sugere fra STIGA her: https://www.stiga.com/dk/faerdigvarer/rengoring/lovblaesere-sugere.html


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Partners logo

Udvalgte PARTNERS produkter