Nyheder

Sådan undgår du kolik om vinteren

19. jan. 2019 | Indrykket af Fritidsmarkedet

Om vinteren stiger antallet af koliktilfælde blandt heste. Her er en række gode råd..

Del artiklen:

Kolik er en af de mest udbredte diagnoser for heste. Vintermånederne er værst, hvor antallet af tilfælde af kolik øges med 120 procent. Det viser Agria Dyreforsikrings skadestatistik. De tre syndere i vintersæsonen er for meget foder samt mangel på vand og motion.

Kolik indebærer store lidelser for heste og uro for hesteejere. Når hesten bliver ramt af kolik, så går den uroligt rundt i boksen, ruller sig, sveder, spiser ikke og har ikke regelmæssig afføring.

Ifølge Tine Antvorskov, direktør i Agria Dyreforsikring, stiger antallet af koliktilfælde i vintermånederne, fordi hesteejere ofte ændrer rutiner for at tilpasse sig vejret og temperaturforholdene.

Selv om koliktilfælde ofte ender godt, så kan forløbet kan dog ende på operationsbordet eller i værste fald med aflivning. Agria Dyreforsikring kommer her med syv gode råd til hesteejere om, hvordan man forebygger kolik, og hvordan man skal reagere, hvis hesten bliver syg.

Syv gode råd

Lav en balanceret foderplan baseret på grovfoder. Store mængder kraftfoder øger risikoen for kolik.

Giv hesten mindre portioner af foder, det vil sige 4 - 6 gange per døgn.

Sørg for, at hesten altid har adgang til frisk vand døgnet rundt, også på folden når det er koldt. Forstoppelser om vinteren skyldes ofte, at hestene drikker for lidt.

Sørg for at motionere hesten regelmæssigt, selvom det er mørkt og koldt.

Hvis hesten går på fold med sand eller sandjord, så giv hesten grovfoder for at mindske risikoen for sandkolik.

Giv gerne lidt madolie eller majsolie i hestens kraftfoder. Det smører tarmen. Loppefrø og hørfrø fungerer også til dette formål.

Introducer altid hesten for nyt foder over et par uger.

Ved mistanke om kolik

Har man mistanke om, at hesten har kolik, så er det vigtigt, at man holder øje med afføringen. For lidt eller ingen afføring er ikke et godt tegn. Tag pulsen og temperaturen, og lyt efter, om der er lyd fra maven. En frisk mave rumler med jævne mellemrum. Gå med hesten for at aktivere tarmen, og undgå, at hesten lægger sig ned og ruller rundt. Hvis det er et mildt tilfælde af kolik, så kan en rask gåtur hjælpe, og det kan faktisk fjerne kolikken. Bliver smerterne derimod værre på gåturen, skal hesten forbi dyreklinikken.

Foder forværrer problemet

Man skal fjerne hestens foder, hvis man har mistanke om kolik. Foder kan nemlig forværre problemet. Hold i det hele taget godt øje med hesten, og kontroller, om den har afføring og drikker vand. Kontakt altid dyrlægen, hvis der er mistanke om kolik, også selvom symptomerne ikke er voldsomme. Jo hurtigere behandling desto bedre prognose.


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS produkter

reklame