Lyt til artiklen:

El-drevet børste letter arbejdet

00:00
Hastighed: ???x
02:23

Abonnementsartikel

- Det er den første af sin slags, siger Bjarne Fly Kristensen, sælger fra Vinderup Maskiner, med et ansigtsudtryk, der afslører tilfredshed og stolthed.

Den egenudviklede el-drevne børste, som er sat på kirkegårdens VM-loader, blev i slutningen af august leveret til medarbejderne på Egekirkegården i Holstebro.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De stod og skulle bruge en el-børste, og de ville gerne have, at kosten kunne køre begge veje, at hastigheden kunne justeres og at den kørte på el, fortæller sælgeren fra Vinderup.

Kirkegårdens medarbejdere, tre mand fra Vinderup og en lokal el-kyndig lagde hovederne i blød og udviklede i samarbejde børsten hen over tre-fire måneder. Processen blev lidt forsinket, fordi det var vanskeligt at få en motor hjem fra Italien under corona-nedlukningen.

El erstatter udtjent grej

Blandt de fem faste medarbejdere, som passer og plejer de fem hektar kirkegård, finder man Jens Nielsen. Han er godt tilfreds med, at det nye redskab kan børste både forlæns og baglæns.

- Det er en fordel, når vi eksempelvis skal feje hen mod en husmur eller en dør, som ikke bliver svinet til, fordi vi bare kan vende børsteretningen om. Ved enden af en vej, kan man også trække blade med tilbage og lave en pæn afslutning. Alternativet er, at manden skal ud af maskinen og feje manuelt, fortæller han og udtrykker tilfredshed med, at kunne skifte hastighed på børsten, uafhængigt af minilæsserens kørehastighed. Funktionen er velegnet, når kanterne skal gøres pæne.

rich-media-2
Jens Nielsen kan styre kostens hastighed og belastning. Foto: Hans-Henrik Lærke.

På en opladning kan kosten arbejde i tre-fire timer. I førerhuset sidder en lille indikator, som viser belastning på kosten. Det kan både bruges til at spare på el-forbruget og slitage af kosten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

El-redskaber strømmer til

Kirkegårdens maskinpark overgår løbende til el. Det sker i takt med, at nye maskiner erstatter de gamle. Sådan er det allerede sket med Egekirkegårdens tipvogne, kanttrimmere og hækklippere. Og udskiftningen hilses velkommen.

- El er med til at sænke støjen på kirkegården. Det generer ikke ved eksempelvis urnenedsættelse eller besøg fra pårørende, siger Jens Nielsen.

Hos Vinderup Maskiner mærkes det, at Egekirkegården og andre af landets gravsteder tilslutter sig el-bølgen.

- Det er den vej det går, og det går rigtig stærkt, siger Bjarne Fly Kristensen.

VM-loaderen med el kan efter behag påmonteres forskellige redskaber, og maskinen er således brugbar året rundt.