Lyt til artiklen:

Lille og sjælden veterantraktor

00:00
Hastighed: ???x
03:02

Abonnementsartikel

Der er så dejligt ude på landet. Og selv om kornet hverken står gult på marken, og det er længe siden høet overhovedet er blevet rejst i stakke, fornægter idyllen sig ikke på Palle Juel Rasmussens lille gård i Fårvang.

Her står den røde vandpumpe stadig midt på gårdspladsen, og bevæger du dig ind i laderne, bliver du mødt af et imponerende syn. I gårdens udhuse står veterantraktorerne. Eller i hvert fald nogle af dem.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Jah, jeg har ikke helt tal på, hvor mange her er. Men jeg vil skyde på, at det er nok en 50 styk. Der står også nogle ved Tom, fortæller Palle Juel Rasmussen og nikker over mod sønnen.

Det er ikke kun Tom Rasmussen, som er blevet bidt af farens hobby. Også det næste slægtled er blevet glad for maskinerne.

- Min søn fik faktisk en veterantraktor i konfirmationsgave. Her i familien foregår vaccinationen med oliepind.

rich-media-2
Laden er fyldt med traktorer. Foto: Lærke Maria Nielsen.

Sjælden totakter

Samlingen tæller alt fra klodsmajorer til Bukh'er, der nærmest skinner om kap i den dunkle lade.

Bevæger man sig ud herfra, falder blikket dog på, hvad der for det utrænede øje kunne ligne skrot. Det er det ikke. Det er reservelageret. Sådan et er vigtigt, når man har med veterantraktorer at gøre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er ikke altid nemt at finde alle dele. Ja, sommetider leder vi faktisk i hele Europa. Vi har fået fragtet dele helt fra USA, fortæller Palle Juel Rasmussen.

En af perlerne i samlingen har da også haft sit aktive virke i Sydtyskland som traktor på en vingård. Stor er den ikke. Modellen Holder B10 har skullet kunne komme frem mellem de smalle passager mellem vinrankerne. Alligevel er den lidt særlig.

- Den er jo sjælden, forklarer Tom Rasmussen. Også fordi dens motor er en totakter. Det ser man godt nok ikke tit.

Den lille størrelse ses også i motoren, som kun tæller 10 hestekræfter og er tocylindret. Maskineriet sættes i gang med håndsving. Og her er de afhængige af barnebarnet, indrømmer Tom Rasmussen:

- Det er kun ham, der kan starte den. Men så oser den også, så her bliver helt sort.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Det har været lidt af en opgave at få den gamle Case til at stå som ny igen. Privatfoto.
rich-media-6
Men sådan her kom den til at se ud. Der er ikke plads til bilen i Tom Rasmussens garage. Her er familien ved den restaurerede Case. Foto: Lærke Maria Nielsen.

20 års arbejde

Maskinerne binder altså de tre generationer sammen, og lige nu er de ved at lægge sidste hånd på et helt særligt projekt. I Tom Rasmussens garage står en orangefunklende Case S.

Vidste man ikke bedre, kunne man tænke, at den var kørt af samlebåndet i går, men billederne Tom Rasmussen viser frem fortæller en anden historie. "Rustbunke" er nok det første ord, som slår en, når man ser herpå.

- Ja, det har vel taget omkring 20 år, og nu mangler vi kun to dage.

Tom Rasmussen klapper traktoren på karosseriet, som var det en præmietyr.

20 år kan virke af meget. Men når alt skal skilles ad, nye reservedele findes og maskinen selvfølgelig skal stå som ny til slut, løber tiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Restaureringen har som så ofte før været en familiebeskæftigelse både far, søn og barnebarn har taget del i. Og når de snart er færdige, står andre projekter i kø.

- Vi bliver aldrig færdige, konstaterer Palle Juel Rasmussen. Men det virker ikke til at gøre ham spor.

rich-media-8
Bag ved laden står både hele og halve traktorer, det er reservelageret. Foto: Lærke Maria Nielsen.