Weidemanns nye Hoftrac 1390 holder sig lige under filter-grænsen på 26 hk og er ideel til mange koldstarter.

Nye EU-emissionskrav har bevirket, at maskinbranchen ikke længere må tilbyde maskiner med motorer over 25 hk, med mindre der er monteret partikelfilter. Og det giver nogle udfordringer, skriver maskinleverandøren Stemas i en presemeddelelse.

- Det er langt fra tilfældet for de fleste brugere af netop minilæssere. Når dieselpartikelfilteret kræver regenerering, må drift og motor nemlig ikke afbrydes. Hvis det alligevel sker mere end tre gange, kræver partikelfilteret en tvungen regenerering, hvor maskinen ikke kan tages i drift i op til 45 minutter, fortæller Christian Matthiesen, som er forhandleransvarlig hos Stemas, der er dansk importør af Weidemann-minilæssere.

Ideel kort køretid

Dermed kan Christian Matthiesen glæde sig over, at netop Weidemann er et af de eneste maskinmærker, der faktisk kan byde på en sværvægter med en motor uden dieselpartikelfilter. Den nye Weidemann Hoftrac 1390 med egenvægt på 2.700 kg kan nemlig leveres med en 25 hk dieselmotor, som yder 88,4 Nm ved 1.800 omdrejninger. Der er tale om en 1.226 kubikcentimeter motor på tre cylindre med turbolader.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Motoren giver Hoftrac 1390 mulighed for at køre uden partikelfilter, men stadig leve op til de forventninger, som brugerne stiller til en stærk maskine som Weidemann. Dermed er minilæsseren ideel til mange koldstarter og kort køretid, som rigtig mange brugere har behov for netop med en læssemaskine i denne størrelse. Men samtidig med, at der altså ikke skal tænkes på regenerering af et partikelfilter. Motoren har tillige et lavt brændstofforbrug, og så er den godkendt efter Stage V-normerne, forklarer Christian Matthiesen.

Til test i dybstrøelsesstald

Det var med en vis spænding, Stemas modtog de første eksemplarer af den partikelfilter-fri minilæsser. Kunne den leve op til forventningerne med 25 heste i maskinrummet? Det bad Stemas maskinfører Kent Vestergaard Kristiansen om at finde svaret på.

Han er vant til at tumle minilæssere hos Kibsdal Svineavl i Nordjylland, hvor der blandt andet skal muges ud hos kødkvæget i ældre staldbygninger med meget trange forhold. Dels kræver det en minilæsser, der kan sno sig og kommer gesvindt rundt. Dels skal maskinen have tilstrækkelig kraft til at rykke den tunge og sammentrådte bund af halm og møg op. Tillige er der hos Kibsdal Svinedal så lige en stejle kørerampe, som den 2.700 kg tunge maskine skal kunne forcere - med last.

rich-media-1
Ny Weidemann Hoftrac 1390 til test hos Kibsdal Svineavl I Nordjylland. Pressefoto.

Gør hvad den bliver bedt om

- Maskinen udfører nøjagtig, hvad den bliver bedt om. Og den har rigelig kraft til at rykke den tunge halm- og møg-bund fri. Turen op ad kørerampen med last klarer den kraftige, men støjsvage dieselmotor helt uden problemer, siger Kent Vestergaard Kristiansen.

Testmaskinen fra Weidemann var i øvrigt uden differentialespær, som ellers kan tilvælges som udstyr. Til opgaverne på Kibsdal Svineavl var differentialespær overhovedet ikke nødvendigt", konstaterer testkøreren.