Abonnementsartikel

Texas i USA er hestenes højborg. Her bruges de stadig i landbruget af cowboys. Sådan var det også hos farmeren Doug Newton og hans kone Vivian i Keller uden for Dallas.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men tilbage i 1960'erne begyndte de at interessere sig for hestenes anvendelse til terapeutiske formål, og de startede avl med heste til netop dette formål. Det vil sige, det var heste med et roligt gemyt, der var målet.

En dag observerede Doug Newton reaktionerne, da hans eget utålmodig barnebarn var blevet sat op på en hest. Barnets aggressive reaktioner prellede af på hesten, og først da barnet var faldet til ro og reagerede rationelt, begyndte hesten at agere på barnets tegn.

Doug Newton fik da ideen til, at hestene også kunne bruges til behandling af børn og unge med aggressiv adfærd, ADHD, DAMP med mere.

Og sådan blev det. I 1990 startede Vivian og Doug Newton et behandlingscenter på deres landbrug, og i dag kommer der hver uge flere end 250 børn og unge til Rocky Top Therapy Center, hvor 53 specielt opdrættede heste står klar til at deltage i terapien.

Der er 14 ansatte læger og terapeuter ansat, og de tager imod både fysisk og psykisk handicappede børn og unge - og børn og unge som blot har adfærdsproblemer i hverdagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De 14 ansatte kan imidlertid ikke klare arbejdet alene, for der skal ofte både to til tre hjælpere med omkring hesten, når et barn skal ud og ride. Derfor er der et stort antal frivillige hjælpere, der hver uge lægger mange timers arbejde i centret.

Faktisk er der 120 frivillige tilknyttet. Og der er ingen problemer med at få frivillige nok. Der er venteliste for frivillige, lige som der er en stor venteliste med børn og unge, der søger behandling på det succesrige heste-center.