Abonnementsartikel

Flis, korn, træpiller eller andre biobrændsler. Jami-Tech stokerfyret brænder det hele uden vrøvl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Konstruktionen har bevist sit værd i syv år. Stokerfyret blev produceret i Testrup lige uden for Aalestrup, men her i foråret har vi overtaget produktionen, fortæller Michael Nielsen fra Aalestrup Smede- og VVS Teknik.

Jami-Tech er en traditionel stokerkedel med brænderhoved i syrefast, rustfrit stål med udskiftelig kerne og en laserskåret, fuldsvejset kedelkonstruktion i seks millimeter plade og kedelrør med 3,6 millimeter godstykkelse.

- Vi får de enkelte komponenter laserskåret hos en underleverandør, der er specialist på det område. Opsvejsningen tager vi os selv af. Så er vi sikre på, at det er i orden, siger Michael Nielsen.

Aalestrup Smede og VVS Teknik arbejdede tidligere som underleverandør til flere forskellige stokeranlægs-prroducenter, indtil de to indehavere, Gert K. Madsen og Michael Nielsen fandt, at tiden var inde til at starte egen produktion.

- Jami-Tech har ført en lidt stille tilværelse her de seneste år, og det syntes vi var synd. Konstruktionen er bundsolid og godkendt af Teknologisk. Så det ville være en skam ikke at videreføre produktionen, mener Michael Madsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores stokeranlæg er høj kvalitet til en pris i mellemlejet. Så jeg tør godt sige, at forholdet mellem pris og kvalitet er rigtigt godt, supplerer Gert Madsen.

Dansk produktion og tyske motorer

De to indehavere slår på, at Jami-Tech ere en ren dansk produktion. Laserskæringen foregår i Randers, svejsning og montage i Aalestrup og styringen leveres af Techno-Matic i Aars.

- Men vi må indrømme, at de elmotorer, vi bruger, ikke er danske. De er tyske, fra Nord-Gear, der har hovedsæde i Nordtyskland. Jeg har selv været på besøg på fabrikken og må sige, at dernede hersker "ordnung muss sein". Så vi kan godt leve med, at lige netop motorerne ikke er danske, siger Gert Madsen med et smil.

Jami-Tech stokeren laves for tiden kun i en enkelt udgave på 26 kW, men de to indehavere vil ikke afvise, at der med tiden kommer flere modeller.

- Den nuværende udgave på 26 kW passer imidlertid godt til langt de fleste husstande på landet, fordi den opvarmer en bolig på mellem 200 og 400 kvadratmeter, naturligvis afhængig af hvor tæt og godt isoleret huset er. Det matcher langt de flestes behov, mener Gert Madsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Valgfri højre eller venstremontering

En specialitet ved Jami-Tech stokerkedlen er, at selve stokersneglen kan anbringes valgfrit til højre eller til venstre. Det gør opstilling og montage noget mere fleksibel.

- Desuden er kedel og magasin konstruéret sådan, at begge dele kan komme ind ad en almindelig 90 centimeter bred dør, så man ikke behøver at bryde væggen ned for at stille anlægget op. Desuden har magasinet meget lav påfyldningshøjde, så det er nemt at arbejde med, forklarer Mikael Nielsen.

Godkendelsen hos Teknologisk gælder den samlede konstruktion inklusiv magasin. Det betyder imidlertid ikke, at brugeren er henvist til manuelt at fylde magasinet.

- Vi kan sagtens levere et automatisk transportanlæg, enten via en cellesluse eller på en anden, brandsikkerhedsmæssigt tilfredsstillende måde. Sådan en system vil så sørge for at holde magasinet fyldt, siger Michael Nielsen.

Modulerende drift

Jami-Tech er rigtig god til at køre med flis som brændsel, men klarer som nævnt mange forskellige former for biobrændsel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Derfor kører anlægget med modulerende drift, så det selv tilpasser sig brændselstypen og varmeforbruget. On-off drift egner sig kun til træpiller, der er nemme at tænde og måske også til fyring med virkeligt tørt korn. Men driftssikkerheden er ikke tilstrækkelig høj efter vores opfattelse, forklarer Michael Nielsen.

Modulerende drift betyder, at den elektroniske styring på basis af data fra en iltsonde i røgrøret og fra en temperaturføler i kedlen styrer tilførslen af brændsel og luft via blæserne.

- Ved meget lavt sommerforbrug anbefaler vi imidlertid at slukke fyret og i stedet få varmt vand for eksempel via en elpatron. Det er mere driftøkonomisk end at lade stokerfyret køre, siger Michael Nielsen.