Lyt til artiklen:

Top 3: Derfor vil danskerne flytte i 2024

00:00
Hastighed: ???x
03:11

Abonnementsartikel

Flyttebilen kommer mindre på vejen i år, hvis flyttebarometeret fra ejendomsmæglerkæden Home og analysevirksomheden YouGov står til troende.

Det skriver Home i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

15,0 procent svarer, at de flytter - eller er flyttet - i år, lyder konklusionen af undersøgelsen. Det svarer til mellem hver 6-7. dansker.

- Flyttebarometeret viser, at færre af os har planer om at flytte, end vi har målt de seneste år. Da Danmark satte flytterekord i 2021, havde 19,3 procent flytteplaner, og vi endte med, at 950.000 flyttede i nyt hjem i løbet af året. Sidste år nåede flyttetallet kun op på 854.000, og det kan altså blive endnu lavere i år, siger Michael Dalsager, der er talsperson og seniorkommunikationskonsulent i Home.

79,2 procent siger, at de ikke har flytteplaner i år, mens 5,8 procent svarer 'ved ikke' eller 'måske' til spørgsmålet.

En oplagt forklaring kan være økonomi. Det koster at flytte og skifte bolig, fremhæver Home.

- Vi har haft flere år med meget stor flytteaktivitet, og vi er netop gået gennem en tid med den højeste inflation i 40 år, der først lige er løjet af, siger Michael Dalsager.

Økonomi motiverer

Undersøgelsen viser omvendt endnu tydeligere i år, at mange af dem med flytteplaner netop gør det for at spare penge. Ønsket om 'mere luft i økonomien' ruller frem til tredjepladsen over flytteårsager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For tre år siden var det kun hver 18. dansker, der ønskede mere luft i budgettet. Nu er det næsten hver 6., der flytter for af økonomi. Det skyldes sandsynligvis de prisstigninger, vi har set i vores hverdag, og måske også højere renteudgifter på vores lån, siger Michael Dalsager.

Flyttebarometeret viser, at danskerne - mest af alt - fortsat flytter af helt almindelige årsager. De to typiske årsager er 'behov for mere plads (23 procent)' og 'lyst til forandring (17 procent)', fastslår Home.

Øjebliksmåling

- Flytninger går op og ned - og det kan godt ske hurtigt, som vi så under corona. Det er forventningen, at renten kommer til at falde yderigere og sammen med flotte lønstigninger giver det fornyet luft til kontoen.

Det kan betyde, at flere får lyst til at skifte bolig, siger Michael Dalsager og peger på, at den lavere flyttefrekvens nu også kan skyldes, at rekordmange danskere flyttede i corona-årene 2020 og 2021.

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for Home. Der er i alt gennemført 2000 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 23. - 28. februar 2024. Brug venligst korrekt kildeangivelse ved omtale.