Lyt til artiklen:

Gode råd til den frosne have

00:00
Hastighed: ???x
04:01

Abonnementsartikel

Stribevis af vejrrekorder er på kedelig vis blevet slået i de første døgn af 2024. Uanset om nedbøren er faldet som sne eller regn, har det barske vejr betydning for vores haver, fortæller Louise Møller, fagredaktør i Haveselskabet.

- Sne er i sig selv ikke dårligt for haven, men problemet er her, at den ligger i så store mængder. Det er tung sne, der er faldet, og den kan gøre skade på især stedsegrønne planter. De stedsegrønne planter har også blade eller nåle om vinteren, og derfor kan sneen samle sig og blive liggende på plante og tynge grenene ned. Det kan få grenene til at knække og ødelægge planterne. Det gælder også for hækplanter, hvor grenene sidder meget tæt, siger Louise Møller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På jordbunden virker sneen isolerende, når den hårde frost nu sætter ind, tilføjer hun.

- De haver, hvor der er faldet store mængder regn, bliver også ramt af hård frost nu, og har man frostfølsomme planter i haven eller planter, som er kommet i jorden i efteråret, kan de få det svært med de minusgrader, der er på vej, for de har ingen isolering, siger Louise Møller.

Det kan du gøre

Hvis du har sne i haven, skal du sørge for at fjerne den tunge sne fra udsatte planter som buske, hækplanter og stedsegrønne planter, så du undgår skader på planterne.

- Ryst grenene forsigtigt, så sneen falder af. Vær ekstra forsigtig, hvis planten virker meget tynget af den tunge sne, så du ikke risikerer at knække grenene, siger Haveselskabets fagredaktør Louise Møller.

Nogle buske kan have lagt sig ned under sneen. Fjern sneen og vent med at gøre mere - måske rejser den sig igen, når sneen er væk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis skaden allerede er sket, og en gren er flækket, så vent med at gøre mere, til sneen er smeltet, og du kan se skadens fulde omfang. Ellers risikerer du at gøre mere skade end gavn. Er det en stor gren på et træ, der er knækket, skal den på sigt skæres af i et rent snit, så træet kan hele ordentligt. Er der knækkede grene på en busk, kan du - når sneen er helt væk - se, om hele busken skal skæres ned, eller det er nok at fjerne enkelte grene. Det vigtigste lige nu, er at ryste sneen af, også selv om der allerede er knækkede grene, for det mindsker risikoen for flere skader, siger Louise Møller.

Våd jord i haven

Den våde jord efter de store regnmængder gør, at træer nemmere vælter, når det blæser, for rødderne har svært ved at fæstne sig i den våde jord.

- Hvis et lille, ungt træ er væltet, kan man have held med at rejse det igen og sætte støttepæle op, som træet binde til. Er man heldig, gror træet fast igen. Medmindre man ligefrem står i vand til knæene i haven, bør man forsøge sig med at rejse det igen. Er et stort, gammelt træ væltet, er der desværre ikke noget at gøre, siger fagredaktøren.

Beskyt sarte planter

Det er en barsk omgang for mange af havens planter, når temperaturerne som varslet falder til minus 10-20 grader.

- Sneen isolerer planten mod den hårde frost, men hvis sneen smelter, og vi får hård frost, eller du bor i et område uden sne og får hård frost, kan især roser, nyplantede staudebede, klematis og hortensia have gavn af lidt hjælp. En god beskyttelse for dem er et tykt lag visne blade eller grangrene, siger Louise Møller og tilføjer, at det selvfølgelig er oplagt at bruge gran fra juletræet, hvis man stadig har det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Husk fuglene

Mange af havens dyr sover vintersøvn og lader sig ikke mærke af det barske vejr, men især fuglene kan have svært ved at finde føde, for de plejer gerne at skrabe i jorden efter biller og frø.

En god måde at hjælpe dem er at lægge æbler ud, hænge fedtkugler op eller lægge frø på foderbrættet.