Abonnementsartikel

At kunne drive sine egne grøntsager frem under tag, mens kulden stadig huserer udenfor, er noget, de fleste haveejere gerne vil have mulighed for.

Der er masser af drivhuse og drivhustyper at vælte imellem, og for at gøre valget lidt lettere har byggekæden XL-Byg udarbejdet en guide for kommende drivhusejere.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Grundlæggende bør man tage stilling til, hvor mange planter og grøntsager man har tænkt sig at dyrke. Når det er på afklaret, er det nødvendigt at beregne, hvor meget plads planterne skal bruge for at kunne vokse. Her skal der tænkes på både højden og bredden af drivhuset.

Nogle haveejere sætter også pris på, at drivhuset kan fungere som vinterhave. Så er det vigtigt, at der udover planterne også er plads til bord og stole.

Bedre ventilation

Generelt giver en god højde bedre ventilation, og dermed angribes planterne ikke så let af sygdomme. XL-Byg foreslår, at siderne bør være minimum 150 centimeter høje, og i midten bør der være en højde på mindst to meter. Taget skal som regel hælde cirka 30 grader, så kondens og sne kan rende af.

Polykarbonat vinder frem

Et drivhus består af en ramme og dets dækmateriale. Rammen er som regel lavet i enten træ, metal, plast eller PVC-rør, mens dækmaterialet tidligere som regel har været lavet af glas. I de seneste år har isoleringsplader i polykarbonat dog vundet frem på bekostning af glas.

Fordelene ved glas er blandt andet, at det er helt klart, hvorved planterne får masser af lys. Det nedbrydes ikke af solstråler og holder længere. Desuden er det billigere end polycarbonat. Endelig fremhæver XL-Byg, at glas er nemmere at rengøre end polykarbonat, samt at glas giver et pænt, klassisk udseende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fordele ved polykarbonat er til gengæld, at det ikke er helt gennemsigtigt, så der normalt ikke vil være brug for at lave skyggeforanstaltninger.

Desuden er polykarbonat isolerende, så det holder bedre på varmen og udligner temperaturforskellene mellem dag og nat, hvilket er godt for planternes vækst. Det er således også nemmere at holde drivhuset frostfrit om vinteren. Det betyder, at sæsonen i drivhuset af polykarbonat er en til måneder længere end i et drivhus af glas.

Nemmere end glas

XL-Byg oplyser endvidere, at polykarbonat er stærkt og ikke så let går i stykker. Materialet er også nemmere end glas at montere. Men polykarbonat er dyrere end glas, og der trænger mindre lys ind til planterne, som især kan skade spiringen i foråret. Desuden kan der blive brug for kunstigt lys i det tidlige forår, hvor der er færre timer med lys.

Man skal også tænke på, at et drivhus i polykarbonat er tættere end et i glas, og at der derfor kræves mere vanding og udluftning, da drivhuset i polykarbonat er tættere end hvis det var udført i glas..

Endelig gør XL-Byg opmærksom på, at polykarbonat falmer med årene og kan blive gullige. Desuden kan materialet være svært at rengøre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En løsning kan være at kombinere de to materialer ved at sætte glas i siderne og polykarbonat i loftet.

Du kan læse mere om drivhuset og dets opbygning på XL-Bygs hjemmeside.