Abonnementsartikel

At søge nye veje ligger dybt i Lone Hedegaards sjæl. Som økologisk landmand på "Gothenborg" i Them ved Silkeborg har hun ofte betrådt uprøvede stier, men er heller ikke bange for at vende tilbage til det kendte.

Det gælder eksempelvis det årlige, økologiske høstmarked, hvor økologiske bedrifter over hele landet slår dørene op i weekenden 5.- 6.september. Her har "Gothenborg" været med i næsten 20 år som en af de mest besøgte høstmarkeder i Jylland, men Lone Hedegaard ville prøve noget nyt for et par år siden og udstillede i stedet på Foodfes­tival i Aarhus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det gav ikke det ønskede resultat, så i år er vi med i Økologisk Høstmarked igen, og vores fokus denne gang er mad, fortæller Lone Hedegaard.

Økologisk fjerkræ

Hun er oprindelig uddannet sygeplejerske, men har siden den spæde start i 1992 sammen med sin mand Lars skabt en usædvanlig stor produktion af økologisk fjerkræ på friland: kyllinger, ænder, gæs og kalkuner. Hun var blandt de første i Danmark til at opdrætte økologiske kyllinger og ifølge eget udsagn den allerførste til at tilbyde økologisk opdrættede ænder for 16 år siden. Siden er produktionen udvidet med gæs og kalkuner.

Sort kylling med mere smag

Og nu har den initiativrige kvinde kastet sig over en ny kyllingerace, Norfolk Black.

- Vi har længe været på jagt efter en kyllingerace, der vil ud af husene om dagen og aktivt søge føde i det fri. I samarbejde med rugeriet Top Æg har vi fundet denne flotte kylling i England. Den vokser langsommere end den hvide JA747, som bliver brugt i økologisk produktion i dag. Den har en mere naturlig adfærd, kan vi se nu, og så forventer vi, at den er mere smagfuld end den hvide kylling, forklarer Lone Hedegaard og tilføjer:

- Jeg regner med, at gæsterne ved høstmarkedet skal få lov til at smage på vores nye, sorte skovkylling. Det er første år, vi har den, så høstmarkedet bliver premieren. Lørdag griller vi over bål, hvor Lyngfrue.dk står for tilberedningen, og søndag tilberedes kyllingen i vores landkøkken, hvor Ann-Christine fra Valdemarsro.dk står for opskrift og tilberedning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nye veje

Med satsningen på den sorte kylling viser Lone Hedegaard igen sin vilje til at gå nye veje. De nye kyllinger er nemlig med i et videnskabeligt projekt og går derfor på to forskellige lokationer.

Det ene hold lever i en indhegnet skov, mens det andet lever på bar mark. Forskere fra Aarhus Universitet står for registrering af adfærd, vægt, foderindtag samt undersøger deres tarmflora til sidst.

- Så kan vi sammenligne dem, der lever i skoven med dem, der lever på bar mark og få et billede af, om deres forskellige adfærd giver udslag på slagtekvaliteten, fortæller Lone Hedegaard.

Mere end sjove oplevelser

Ved høstmarkedet skal der blandt andet også bygges en borg af halmballer til børnene, men børnene får også andet end sjove oplevelser.

- Vi regner med at slagte en høne, som børnene til høstmarkedet kan være med til at plukke og se nærmere på inden i, fortæller den økologiske landmand, der også er mor til fem børn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ja, mange børn er mange hænder, og det har vi brug for her på gården, som i dag er meget andet end fjerkræ og gårdbutik. Vi har med årene fået skabt et sted, hvor det summer af liv, og alle har hjulpet, tilføjer hun og siger, at hun selv har fået landmandslivet ind med modermælken, idet hun er vokset på Gråsten Landsbrugsskole, hvor hendes far var lærer.

Jubilæum med fest

I år er det 15 år siden, at Lone Hedegaard besluttede at opgive sit job som sygeplejerske for at blive fuldtidslandmand. Jubilæet skal fejres med en række gode tilbud i den velassorterede gårdbutik, som forefindes på "Gothenborg".