Abonnementsartikel

I december skulle man mene, at havesæsonen definitivt er forbi, men sådan behøver det ikke at være. Tværtimod så giver havefaglig leder Jesper Carl Corfitzen julehaven fuld gas.

- Når det endelig er jul, skal haven have fuld skrue med pynt, lys og guld. Det må gerne smage lidt af dekadence. Enkelhed og minimalisme kan man gemme til resten af året, fastslår Jesper Carl Corfitzen i en pressemeddelelse fra Haveselskabet,

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han mener, at årets julefarve er "Marsala". Det er en lidt støvet og brændt, jordagtig mørkerød farve og har været en af årets store modefarver ikke kun i haven, men også inden for tøjmode, design og interiør.

- Rød er jo den klassiske julefarve, men her har den fået et twist i en lidt mere brændt og jordagtig retning, som passer godt til de andre naturmaterialer i årets julehave, fortæller Jesper Carl Corfitzen.

Sort og guld

For at skabe den ønskede stemning af dekadent overflødighedshorn har han kombineret den brændte Marsala med sort og guld. Guld er en klassisk julefarver, og i julehaven ses den i forgyldte æbler, artiskokker og grankogler, der pynter på julebordet. Også genbrugsstole i retrostil fra 70'erne kan bruges i julehavens farvetema ved at give dem en gang guldmaling.

Julelopper og genbrugsfund

Interiøret i Haveselskabets julehave er bygget af genbrugsmaterialer og loppefund.

- Det er jo nærmest blevet en folkesport at gå på loppemarked og finde genbrugsguld til hjemmet. I Haveselskabet synes vi også, at genbrug er godt i haven, så vi vil gerne give inspiration til, hvordan man ved at bruge genbrugsting kan skabe sin egen helt personlige julehave eller juledekoration til stuen, forklarer Jesper Carl Corfitzen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I julehaven er bordet, en plantekasse og en reol bygget af genbrugte pallerammer, der er malet sorte.

- Pallerammer er næsten som en slags store legoklodser, der kan bruges til alle mulige projekter i haven, lige fra højbede, til haveborde, udekøkkener og et hvilemøbel, hvis man lægger en madras og nogle store puder over, siger Jesper Carl Corfitzen.

Tip til julehaven

Det er bedst at koncentrere indsatsen på et mindre areal for eksempel tæt på terrassen, hvor pynten kan ses indefra, eller ved hoveddøren.

Brug stedsegrønne planter, robuste sukkulenter og andre planter, der tåler frost, og har en god holdbarhed udendørs.

Gå en tur i skoven og saml kogler, fyrsvampe, afbrækkede grene med lav og andre naturmaterialer. Suppler gerne med genbrugsguld eller sjove fund fra loppemarkedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Husk begrænsningens kunst - højst tre forskellige farver og et begrænset antal materialer. Mal eventuelt nogle af tingene i de udvalgte farver.

For at få et harmonisk resultat bør store og små elementer kombineres. De store elementer holder visuelt sammen på helheden.

Brug lyskæder eller lanterner med levende lys, der lyser op i mørket.