Abonnementsartikel

Af Bo Andersen

Debatten om solceller er brandvarm igen. Denne gang er det ikke så meget diskussionen om, hvorvidt solcelleanlæg skal have statsstøtte eller ej, men derimod om det er OK, at private i fremtiden kan snyde staten for milliarder i el-skat ved at investere i de såkaldte hybrid-anlæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et hybrid-anlæg er et solcelleanlæg, der producerer til et batteri, som så igen leverer el til almindelig forbrug - på det tidpunkt, hvor man har brug for det. Det står i skærende kontrast til traditionelle anlæg, hvor overskuds-strømmen sælges til energiselskaber.

Forvirring om anlæg

Hvis husstande i fremtiden kan styre el-behovet via et batteri, går staten glip af den elskat, der lægger tungt på hver enkelt kilowat, der forbruges. Den store gevinst ligger stadig lidt ude i fremtiden, idet de lovede nye, driftsikre og billige batterier fra eksempelvis fabrikanten Tesla endnu ikke er kommet på markedet.

- Der er en utrolig uklarhed omkring solcelleanlæg lige nu, siger Thomas Ahola Pedersen fra firmaet Ahola Boligbyg, der har mange års erfaring i solcelleanlæg.

- Vores kunder er meget forvirrede. de spørger meget ofte, om der er tilskud eller ej, og om man skal købe de nye hybridanlæg med battterier eller ej.

Ifølge Thmoas Ahola Pedersen er det stadig en rigtig god ide med et traditionelt solcelleanlæg. De nye såkaldte hybridanlæg forlænger med de nuværende priser på batterier tilbagebetalingsperioden med mange år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vælg med omhu

Men uanset hvilket solcelelanlæg man nu beslutter sig for, så er der en række ting, der er gode at tænke over. Ifølge Thomas Ahola Pedersen er det ikke ligegyldigt, hvad man vælger.

- Prisen er selvfølgelig vigtig, men kvaliteten skal også være helt i top, når man vælger, hvem der skal levere og montere ens anlæg. Solcelleanlæg består grundlæggende af solcellepaneler, der producerer jævnstrøm, og en inverter-boks, der omdanner jævnstrøm til vekselstrøm, forklarer han.

- Inverteren skal være af bedste kvalitet, da dens evne til at omdanne jævnstrøm ellers falder. Den skal også have en god kvalitet af køler, da den forbedrer omdannelsen af både strøm og ydeevne.

Han understreger også, at det er vigtigt, at solcellepanelerne er kontrolleret og testet enkeltvis og kommer fra navngiven producent. Panelerne opsættes nemlig i kæder, og er bare et enkelt af panelerne i stykker eller af ringere kvalitet, falder hele produktionen til laveste fællesnævner. Selv om resten af panelerne leverer eksempelvis 80 procent, så falder den samlede produktion til niveauet fra det "dårlige led i kæden".

Lille hydridløsning

Til spørgsmålet om hybridanlæg eller ej, lydet svaret; at det afhænger meget af ens forbrugsmønster, samt hvor meget strøm man bruger. Ifølge Thomas Ahola Pedersen skal man grundlæggende have et stort forbrug, for at investeringen kan hente sig hjem. Han anbefaler altid at få lavet en nøjagtig produktionsberegning på begge slags anlæg, før man beslutter sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Endelig har de nye solcelleanlæg en ekstra finesse.

- De anlæg vi sætter op har et såkaldt energimanagement-relæ. Det betyder, at man faktisk har en lille hybrid-løsning, så man i perioder med overskudsstrøm for eksempel kan sætte anlægget til at varme en varmtvandsbeholder eller oplade en el-bil, siger han.

Stadig mulighed for tilskud

Er man stadig i tvivl om, hvorvidt man vil have den store hybridanlæg med batteri, så kan en løsning være at montere en hybridinverter på sit traditionelle anlæg. Så kan man nemlig på et senere tidspunkt koble et batteri til.

Til sidst skal lige nævnes, at det faktisk stadigvæk er muligt at få statstilskud. Næste ansøgningsrunde løber fra og med 1. september 2016 kl. 10.00 til og med den 31. oktober 2016, og ansøgningen skal være modtaget af Energinet.dk i dette tidsrum. Når man det ikke, så er der til næste år også perioder med tilskud .