Nyheder

Bliv Co2-neutral og strømselvforsynende med solceller

9. sep. | Indrykket af KlimaEnergi A/S

Med solceller på hustaget er det muligt at blive 100 pct. CO2-neutral og selvforsynende med strøm det meste af året, også elbilen kan lades op.

Del artiklen:

Vil du være CO2-neutral og dermed hjælpe planetens klima og samtidig være selvforsynende med strøm det meste af året, så er det oplagt at installere solceller på din hus/ejendom.

Der er nemlig så meget sol og lys i det danske forår, sommer og tidlige efterår, at det – med det rette solcelleanlæg – er nok til at dække en husstands elforbrug og

mere til. Vinter kører husstandens strøm på det fælles energinet, men det løber fornuftigt økonomisk rundt via salg af ens egen overskydende strøm til det fælles energinet i de lyse måneder og anlægget er tilbagebetalt i løbet af 9-11 år. Det fortæller Alex Pedersen, som er direktør og grundlægger af virksomheden Klimaenergi.

Han giver et eksempel fra en kunde, som for nylig har investeret i et solcelleanlæg med et batteri, der kan opbevare energien til natten, når solen er væk. ”Anlægget gør kunden 100 pct. CO2-neutral og selvforsynende på strøm i 7-8 måneder af året. Det giver ham – en privatperson med familie i et hus ved Engelsholmsøen – 10.000 KWH om året at

gøre godt med,” siger Alex Pedersen og fortsætter: ”10.000 KWH svarer til en el-regning på 23-25.000 kr., der igen svarer til husstandens årlige energiforbrug. Forår, sommer og tidligt efterår får han dækket sit el-forbrug via solcellerne – og den overskydende el sælger han til det fælles energinet og får (i 2021) 50 – 60 øre pr. overskydende KWH. Denne indtægt hjælper godt med til at dække husstandens køb af el fra det fælles energinet i de mørke vintermåneder, hvor strømmen primært kommer fra vindmøller, så han således også er CO2-neutral. Set ud på året får han en besparelse på strøm på ca. 10.000 kr., og derved bliver anlæggets pris tilbagebetalt over ca. 10 år, ” siger Alex Pedersen,  er påpeger, at solenergi i dag er den billigste måde at producere strøm på.

Kan styres med app

Kunden ejer desuden en Tesla, som han dagligt forsyner med strøm fra hustagets solcelleanlæg. ”Via sin telefon kan han styre, hvortil strømmen skal gå – om der skal lagres i batteriet, om det overskydende skal ud i det fælles energinet, eller om det skal føres til Teslaens oplader. Det er fagre nye verden. Det er fremtiden, der er kommet, kan man sige,” siger Alex Pedersen og fortæller, at kunden har investeret i omegnen af 125.000 kr. i solcelleanlægget. Alex Pedersen påpeger desuden, at man intet mærker, når  strømforsyningen går fra solcelleanlægget til den almindelige strømforsyning fra det fælles energinet. For Alex Pedersen er det, når man taler om CO2-besparelser, vigtigt også at se på, hvad der sker med solcellerne på den lange bane. ”Her hænger det også sammen, når man tænker klima og CO2. Hele 95 pct. af et solcelleanlæg kan genbruges. Kun 5 pct. kan ikke genbruges, men skal deponeres. Men et anlæg holder i 35-40 år, og i og med at solenergi boomer på verdensplan, så går forskningen hurtigt, og vi regner med, at man om 30-40 år kan/skal kunne genbruge 100 pct. inden for solceller,” siger Alex Pedersen. ”Og tænker man på udviklingen de seneste 30 år og så tænker 30 år frem, ja så vil det formentlig være helt mindblowing, hvad der er sket på det punkt,” tilføjer han.

Fascination fra barnsben

Alex Pedersen startede virksomheden, der i dag har 30 medarbejdere, tilbage i 2007 og var en af de første i Danmark på området. Det var en gammel drengedrøm, der gik i opfyldelse, efter at han som barn fulgte intenst med i Apollo-rumskibet. Han fik at vide, at det kørte på solenergi, når det befandt sig i rummet – så længe solen skinnede på dem, så var det den energi, det kørte på. Det vækkede fascinationen og har ført ham til der, han er i dag. ”Det var nogen af de første solceller, man lavede effektivt, og jeg syntes, at det var vanvittigt fascinerende, at man kunne lade solen skinne på rumskibes solceller og dermed få gratis energi. Man kan godt sige, at Klimaenergi A/S stammer fra dengang – fordi jeg, med en masse omveje dog, er gået efter det hele livet,” siger Alex Pedersen. Han og resten af virksomheden tror på fremtiden.

”FN´s klimarapport er jo dyster læsning, men den tilsiger, at vi skal lave vores energi, så den er holdbar for os alle her på jorden. At vi alle arbejder os hen mod bæredygtige løsninger, og hvis ikke solenergi er bæredygtigt – hvad er så?” lyder det fra Alex Pedersen. Når han kigger fremad, vil han gerne gå ind på området for f.eks. solceller på lastbiler og busser. ”Hvorfor skulle der ikke være celler på alle lastbiler og busser og dermed udnytte den gratis energi, der skinner ned. Det er kun fantasien, der sætter grænser – lad os åbne øjnene og se, hvad der er er muligheder,” siger Alex Pedersen og fortæller, at man i Kina har lavet forsøg med at lade vejene være solcelleanlæg. ”Det er eksempler på ting, vi holder øje med. Vi kan ikke være frontløbere – det er der nogen med større muskler, der skal. Men vi vil rigtig gerne være med til at rulle tingene ud, og der mener vi, at vi kan byde ind med den viden, som vi har samlet op,” siger Alex Pedersen.


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS produkter

reklame