Abonnementsartikel

Efter en lang og blomsterrig sommer kan det godt være lidt af en udfordring at skulle tage sig sammen til at plante nye blomster i havens bede og krukker. Ikke desto mindre er det, hvad løgfestivalen lægger op til, når havecentre over hele landet i dagene 17. - 23. september sætter fokus på at lægge prydløg.

Hvis du har prøvet at misunde de haver, der har bedene fulde af forårsbebudende prydløg, så kender du måske også følelsen af, at dine egne blomsterbede er lidt kedelige til sammenligning. Det kan også være, at du allerede har nogle blomsterbede fyldt med prydløg, men gerne vil have endnu flere. Drømmen kan gå i opfyldelse, hvis du allerede her i efteråret får sat de prydløg, som allerede til næste år skal være med til at booste dine blomsterbede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et nemt job

At lægge prydløg er ikke svært. Placér dine indkøbte prydløg på jorden, så de plantes med maksimum 10 centimeter mellem hver. Du kan sagtens lægge dem i klynger - så får du tætte blomstertuer. Når du har fordelt løgene, så skal de plantes. Du kan bruge en løglægger eller en lille graveske.

En tommelfingerregel siger, at løget skal ned i tre gange løgets højde. Er løget tre centimeter højt, så skal det ned i ni centimeter dybde. Fyld jord på og vand efter, så jorden får god kontakt til løgene.

Stor artsrigdom

Der findes rigtig mange forskellige prydløg. Nogle af dem er meget tidlige, mens andre først springer ud midt på foråret og forsommeren. De skal alle lægges i løbet af efteråret. Nogle af de første er krokus, og her er der så mange forskellige arter og sorter at vælge imellem, at det er helt overvældende. En sikker klassiker er de gule påskeliljer, som faktisk findes i så mange sorter, at de slet ikke behøver at være gule! Pinseliljerne er nært beslægtede og de dufter tilmed. Tulipaner er så dejlige, men mange af de flotteste sorter holder desværre kun et enkelt år. Vælger du at plante tulipaner i krukker, som du kan beskytte om vinteren, så er det muligt at få dem til at blomstre flere gange.

Leg med former og farver på de forskellige prydløg. Plant gerne flere forskellige sammen eller hold bedet i rene farver. Prøv også at berige staudebedet med forårets tidligtblomstrende prydløg. Løgene vil kickstarte staudebedet, og når de visner ned, tager stauderne over.

Undgå plantespild

Gartnerierne lægger heldigvis også prydløg om efteråret. Det betyder, at du i foråret kan købe potter med færdige prydløg. Dem kan du med fordel tage hjem og nyde i en krukke. Når de ikke længere blomstrer, så planter du dem ned i havens bede - i samme dybde, som hvis du lagde løgene selv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Råd, vejledning og inspiration i dit lokale havecenter

Til løgfestivalen er dit havecenter fuldt udstyret med et stort og bredt sortiment af prydløg. Gartneren er behjælpelig med at give både råd og inspiration til at lægge prydløg i havens bede og i krukker. Her kan du også få gode råd om jordforbedring, som helt klart vil kunne ses på resultatet i dit blomsterbed, hvis din jord er sammenpresset og slidt.