Abonnementsartikel

Bor man på landet, er en højtryksrenser et uundværligt redskab. Der er altid alger, der skal renses af husvægge, fliser, der skal rengøres, og traktorer, biler, ATV'er, knallerter og alt muligt, der skal vaskes. Og her kommer den gode gammeldags højtryksrenser ind i billedet.

Problemet - eller udfordringen, som det hedder på nypædagogisk dansk - er, at den er forholdsvis besværlig at komme i gang med, og rækkevidden er begrænset til længden på ens haveslanger og naturligvis adgangen til el. Med andre ord, er du bare et stykke fra boligen, skal du i gang med at koble haveslanger sammen og finde forlængerledninger frem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men ikke længere.

I takt med, at batterimaskinerne vinder frem på markedet, bliver flere og flere værktøjer udstyret med efterhånden suveræne små Lithium-kraftværker, og selvfølgelig er den gammeldags højtryksrenser også bliver indlemmet i akku-familien.

Derfor har vi i denne udgave af Fritidsmarkedets PowerGear Outdoor kastet vore kærlige blik på en sådan af slagsen, og med bind for øjnene og en finger i jorden faldt valget på Gardenas nye AquaClean Li-40/60.

Hurtigt i gang

Højtryksrenseren ankommer i en solid papkasse og består af ganske få dele: Selve højtryksrenseren, en vandtank (dunk?), dyser samt håndtag med forlængerrør og slange. Hele molevitten samles på ganske få øjeblikke og - i vores tilfælde, naturligvis - uden brug af manual.

Med andre ord er maskinen klar til brug på et kort øjeblik, og batteriet er endda ladet op, så man kan gå i gang med det samme. Vi valgte dog at lade det helt op for at kunne teste batteriet holdbarhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

AquaClean Li-40/60 er udstyret med to indstillinger for vandtryk: Lavt tryk (Soft-Clean-funktion) for eksempelvis bilvask og blomstervanding samt fuld knald til brug for rensning af træværk og mure. Her skal vi dog skynde os at sige, at man med Gardenas højtryksrenser får en renser med et maksimalt tryk på 90 bar. Kendere af højtryksrensere vil nok rynke lidt på næsen, da de fleste elektrificerede udgaver af maskinen generelt kommer med et tryk på 110 bar og derover. Med andre ord skal man ikke regne med, at maskinen kan klare helt de samme opgaver, som den gamle, besværlige rensemaskine, men mere om det senere.

Vi valgte at udsætte AquaClean for tre opgaver: Rensning af alger på mur, alger på træværk samt vask af ATV, da bilen var på værksted.

Alger på mur

Testejendommens halvmure er stærkt udfordret af alger samt afsmitning fra halvmurens overflade, der er malet med sokkelmaling. Det kræver som minimum en god gang afvaskning hvert halve år, men da ejeren er en doven rad, har de fået lov at stå i over et år. Med andre ord, murene var mere grønne end den oprindelige Cempexo-hvide. Grundet højtryksrenserens lavere tryk valgte vi fuld knald fra start, og efter lidt famlen frem og tilbage for at finde den rette vinkel og afstand fra mur, begyndte vi stille og roligt at rense muren ned. Fordelen ved det lavere tryk i forhold den traditionelle højtryksrenser er, at den ikke flår det halve af muren ned, til gengæld tager rensningen lidt længere tid.

Men af kom skidtet.

Vi valgte at arbejde med den indbyggede vandtank på 14 liter, hvilket bevirkede, at vi var i gang uden frustrerende ventetid på slange- og el-opsætning. Til gengæld brugte vi tankens indhold på forholdsvis kort tid, da vi kørte på fuld knald. Genopfyldning af tanken er ekstremt nemt. To store knapper slås fra, og vandreturen til den udendørs vandhane var et velkomment afbræk i arbejdet. Ved større flader vil vi dog vælge at slutte en haveslange til af hensyn til tidsforbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alger på træværk

Sjovt nok var det heller ikke svært at finde en større "grøn" trælåge på ejendommen, og endnu en gang valgte vi fuld knald på trykket. På det tidspunkt i testen havde vi håndteringen helt nede, og den hvide låge dukkede op igen på kort td. Igen valgte vi at bruge den indbyggede vandtank, men fordi træværket gav lettere slip på det tykke lag alger, skulle der ikke mange gåture til, før lågen igen fremstod - ikke som ny, men dog som ren.

Vask af ATV

Eftersom højtryksrenseren uden problemer havde renset husmur og træværk, kom det ikke helt bag på os, at den nemt kunne vaske mudder af en ATV. Her valgte vi selvfølgelig det bløde Soft-Clean-tryk, og det var ikke så meget det faktum, at den 150 kubik store Linhai ATV blev ren, som hensatte os i en begejstret rengøringsrus, men mere, at det er så usandsynligt nemt at komme i gang og gøre arbejdet færdigt.

Til sidst skal det nævnes, at ved skift af det flade mundstykke til vandingsbruser blev maskinen forvandlet til en mobil blomstervander, der nemt kunne trilles rundt i haven, men vi valgte ikke at tage billeder af dette arbejde af frygt for at miste maskulinitet og - ikke mindst - faren for at drukne havens potteplanter.

Konklusion

AquaClean Li-40/60 er genial, brugervenlig og effektiv. Men som altid gælder det om at vælge sine slag. Den kan ikke konkurrere med den traditionelle højtryksrenser med hensyn til afrensning af besværlige fliser, men den er hamrende mobil og hurtig at komme i gang med til stort set alle andre daglige opgaver. Samlet set vurderer vi den til at være uundværlig på enhver ejendom på landet, ikke mindst, fordi der nu ikke er nogen grund til ikke at sætte husets teenager i arbejde.

Batteriet holder, hvad producenten lover, hvilket er op til 65 minutter på en opladning - men det er selvfølgelig afhængigt af, hvilket tryk man bruger. Vi oplevede ingen irritationer over de par opladninger, vi skulle igennem i løbet af vores arbejde med maskinen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alle kan bruge den, hvor som helst og når som helst, og det opvejer til fulde de hyppige ture til vandhanen, hvis man ikke har tilsluttet en vandslange. Og til sidst skal da også lige nævnes, at selv om maskinen af naturlige årsager ikke er lydløs, så er den noget mere hensynsfuld over for ørerne end den traditionelle højtryksrenser.