Abonnementsartikel

Det er ikke uden en vis stolthed, at de drivende kræfter bag hingstestationen Stald Bøgegården i Sønderjylland, fortæller om årets udgave af hingstekåringen i Herning.

- Det stod allerede i december klart, at vi skulle have hele seks treårshingste med til hingstekåringen, og det er flere, end vi nogensinde har haft med før, siger ægteparret Stina og Jørgen Schmidt samstemmende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fem af hingstene er af egne, mens den sjette er i klargøring udefra.

Udover de nævnte seks hingste tager Stald Bøgegården yderligere en hingst med til Herning, der skal deltage i unghestechampionatet i springning, og Jørgen Schmidt nævner, at en anden af Bøgegårdens unge hingste skal deltage i dressurchampionatet. Denne hingst er imidlertid solgt.

Syv ældre hingste skal også til Herning, og det drejer sig om Apollo, Alphabeat, Boney M, Santiago, Chacco-Lido, Grafs Stakkato og Dicapo.

- Det er helt vildt i år, udbryder Jørgen Schmidt og tilføjer:

- Vi plejer at have to til tre ungheste og nogle ældre hingste med, men i år bliver det altså dobbelt op.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alene logistikken med at få slæbt dyr, campingvogne og grej til opstaldningen i Herning bliver noget af en udfordring for folkene på Bøgegården.

Udover Stina og Jørgen Schmidt er der tre ansatte på slægtsgården ved Bolderslev, og Jørgen Schmidts far Theodor, der tidligere har drevet hingstestationen, vil også være med på holdet.

- Herning er vores udstillingsvindue. Det er her, mange måneders hårdt arbejde skal belønnes, siger Theodor Schmidt.

Forstand på heste

Det var i øvrigt Theodor Schmidt, der i sin tid købte den senere så kendte hingst Apollo på øen Föhr i Vadehavet. At Theodor Schmidt udover at have forstand på heste også forstår sig på at handle, viser følgende anekdote.

Han var taget til Föhr for at se på en ung hingst, som virkede lovende. Sælgeren forlangte 12.000 euro, men Theodor Schmidt ville kun give 10.000. De købslog hele dagen, men kunne ikke blive enige, så Theodor Schmidt gik ombord på færgen igen, stadig forhandlende med sælgeren. Da færgen lagde fra land, råbte Theodor Schmidt: "Vi mødes på midten, 11.000 euro!". Sælgeren på kajen accepterede buddet, og Apollo kom til Bøgegården.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg plejer ellers at sige, at en god handelsmand også skal kunne gå fra en handel, men denne hest var noget særligt, forklarer Theodor Schmidt.

Han havde ret i sin fornemmelse af Apollo, for den blev nummer tre ved DM og har været med til EM i Madrid. Den er far til en række berømte heste, som er avlet på Bøgegården - herunder Apollonia, der blev nummer 20 ved VM og efterfølgende solgt til en af verdens bedste springryttere, Luciana Diniz.

Penge til byggeri

Apollo blev dermed så eftertragtet, at han indbragte Bøgegården en mindre formue, da han i 2007 blev solgt til stjernerytteren Emilie Martinsen fra Købehavn.

- Apollo sørgede for, at vi fik penge til blandt andet at bygge en ny hingstestald og en ny hoppestald, siger Jørgen Schmidt og tilføjer, at staldene lever op til de nyeste lovkrav til hestehold.

- Og som du ser, er Apollo tilbage igen, for ejeren syntes, at Apollo skulle tilbringe sine gamle dage her på Bøgegården, og det er vi ikke kede af - især ikke efter at han har opnået status som elitehingst i Dansk Varmblod, siger han smilende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hesteavl er nærmest en medfødt livsstil for familien Schmidt på Bøgegården, idet Jørgen er 4. generation, og med to hesteinteresserede sønner er sandsynligheden stor, for at også 5. generation vil være at finde som hesteavlere på Bøgegården.

Hård konkurrence

Siden 2004, hvor han overtog stutteriet efter sin far, er det lykkedes for Jørgen Schmidt at gå fra tre kårede hingste til syv. Og det i en branche, hvor der ikke er mange selvstændige stutterier tilbage.

- De store er jo ejet af millionærfamilier, så konkurrencen er hård, men heldigvis har vi alle i branchen et godt kammeratskab på trods af, at vi også er konkurrenter, siger han og nævner, at Bøgegården samarbejder med blandt andre Blue Hors om sædtransporter, hvor sæd kan leveres over hele landet samme dag.

Hesteavl bliver aldrig kedelig, og ind imellem skal man satse, som historien med Apollo viser. Det gjorde Stina Schmidt, der er lige så vild med hestesporten som sin mand, da hun ved en følauktion på Vilhelmsborg i 2012 så et interessant føl til små penge.

Jørgen Schmidt var dog tilbageholdende, men fruen insisterede, og hjem kom ERA Dark Legend - en dressurbetonet hingst, som ægteparret Schmidt forventer sig meget af ved hingstekåringen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Foder har stor betydning

Klargøringen af hestene til hingstekåring begynder flere måneder, før hingstekåringen i Herning finder sted.

- Det gælder om at få hesten til at toppe på det rigtige tidspunkt og hverken 14 dage før eller senere. Her spiller især fodersammensætning og fodermængder ind. Der må hverken gives for meget eller for lidt, forklarer Jørgen Schmidt.

Her spiller hans lange erfaring ind, men han siger også, at foderprodukterne har meget stor indflydelse på hestens udseende.

- Vi gik for to år siden over til det hollandske produkt Pavo, og det gjorde en kæmpeforskel på, hvordan hestene kom til at se ud i pels og huld.

Jørgen Schmidt dyrker selv det basale foder, havre og rapfrø, på nogle af de 85 hektar, der hører til ejendommen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hans udgangspunkt i den daglige foderration er fire kg havre og et kg Pavo. Dertil kommer mineraler og vitaminer. Der fodres fire gange om dagen.

- Man kan ikke basere hingsteavl på tilfældigheder, selv om heldet af og til spiller ind. Det er hårdt arbejde og lange dage, men når det lykkes, er det alt besværet værd, siger Jørgen Schmidt og glæder sig sammen med sin familie og personale til nogle spændende dage til hingstekåring i Herning.