Abonnementsartikel

Borgererne kan nu hjælpe forskerne med at kortlægge, hvordan den danske natur har det.

Det Store NaturTjek er nemlig skudt i gang, og det skal over seks år kortlægge tilstanden i den danske natur. Helt almindelige borgere skal hjælpe med at registrere de dyr, planter og levesteder i naturen, som forskerne har udpeget som indikatorer for naturens tilstand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har i dag et hul i vores viden om, hvordan naturens mangfoldighed - det man også kalder biodiversiteten . udvikler sig. Vi kan sige med sikkerhed, at rigtig mange arter af både dyr og planter i den danske natur er truede eller tæt på at uddø. Vi ved meget om enkelte arter, men vi mangler det lokale overblik, som vil være enormt vigtigt i forhold til at vide, hvordan vi fremover skal passe på naturen. Derfor har vi startet Det Store NaturTjek, fortæller Michael Leth Jess, direktør i Danmarks Naturfredningsforening.

Fang et dyr på mobilen

Det er let at registrere med den nye NaturTjek-app, og alle kan være med. Man bruger sin mobiltelefon til at registrere, hvis man ser en af de udvalgte arter - for eksempel hare, citronsommerfugl eller kantareller. Det kan også være et levested som store sten eller et dødt træ.

- Vi er afhængige af, at danskerne har lyst til at gå på skattejagt i naturen og hjælpe os med at lede efter de arter af dyr og planter, som forskerne har udvalgt til indikatorer for naturens tilstand. Derfor har vi forsøgt at gøre det let at registrere på sin mobiltelefon, og vi håber, at rigtig mange vil deltage i projektet, siger Michael Leth Jess.

Konkurrencer i naturen

For at projektet skal lykkes, er der brug for 150.000 registreringer om året. Når man har lavet en registrering på sin telefon, bliver den tilgængelig på et kort. Man kan også dele sin registrering på Instagram og Facebook. Og hver måned trækkes der lod om præmier blandt deltagerne.

- Formålet med projektet er at finde ud af, hvordan vi vender tilbagegangen i den danske natur. Det er selvfølgelig smukt og godt med en mangfoldig natur, men det er faktisk også meget vigtigt. Mange arter er gensidigt afhængige af hinanden. For eksempel er 3 ud af 29 danske arter af humlebier uddøde, og ni er truede. Humlebierne er vigtige for bestøvningen af planter, som er vigtige levesteder og næring for andre dyr. På den måde hænger det hele sammen, og derfor er det altså vigtigt, at vi bevarer en rig natur og en høj biodiversitet, siger Michael Leth Jess.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læringsværktøj i miniudgave

Den nye app er nu tilgængelig på både Google Play og Apple Itunes. Ud over at kunne registrere, så er appen også et mini-læringsværktøj, der giver ny viden om de udvalgte arter og levesteder samt biodiversitet generelt.

På hjemmesiden biodiversitet.nu kan man læse om alle de arter og levesteder, man kan gå på jagt efter i naturen.

App'en kræver Android 4.0 og nyere for at virke på mobiltelefoner med Android styresystem.