Abonnementsartikel

Metroair I er lidt af et teknologisk gennembrud inden for energieffektivitet. Sådan lyder det fra Metro Therm i en pressemeddelelse om firmaets nye luft/vand-varmepumpe, der en SCOP-værdi over 5. Det betyder, at den yder 5 kWh for hver 1 kWh, den forbruger, målt hen over en fyringssæson.

Ifølge Christian Brydensholt, som er salgs- og marketingdirektør hos Metro Therm, er den også effektiv på rekordplan, når det gælder opvarmning af brugsvand og vand til rumopvarmning, selv ved lave ude-temperaturer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I så koldt vejr som minus 25 grader kan den producere en fremløbstemperatur på op til 63grader. Ved ude-temperaturer varmere end minus 10grader kan fremløbstemperaturen komme op på hele 65 grader, siger han.

Simulerer isvinter

Disse tekniske landvindinger ville ikke have kunnet lade sig gøre uden grundige test i blandt andet et klima-laboratorium, hvor varmepumpen er blevet udsat for ekstreme påvirkninger over længere tid.

- Metroair I har været igennem regnskyl, ørkenhede og 25 graders frost, så man har kunnet afprøve funktionerne realistisk i al slags vejr. Det har også givet teknikerne lejlighed til at finjustere afrimning og afledning af kondensvand, så varmepumpen også på det punkt fungerer optimalt, siger Christian Brydensholt.

- Testning i klimalaboratorier er helt centralt for vores produktudvikling. Luft/vand-varmepumper skal kunne fungere problemfrit i al slags vejr, og i vores nordiske, omskiftelige klima bliver en varmepumpe udsat for lidt af hvert. Og det skal den kunne holde til.

Frekvensregulering

Metroair I er frekvensreguleret, og det vil sige, at en inverter-styret kompressor tilpasser effekten efter varmebehovet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hastigheden reguleres efter temperaturen udenfor og behovet indendørs. Er det koldt, kører den hurtigt, og er det varmt, sænker hastigheden sig. Man kan sammenligne det med speederen i en bil, hvor du både kan give den gas på motorvejen og trille roligt rundt i villakvarteret, når der er behov for det, siger Christian Brydensholt.

- Luft/vand-varmepumper skal operere inden for et stort temperaturspænd. I ældre varmepumper, som kun har én hastighed, betyder det, at motoren tænder og slukker ofte for at imødekomme de skiftende udetemperaturer, og det bruger energi og slider på maskineriet. Frekvensregulering giver længere levetid på varmepumpen og sparer selvsagt en del på energiforbruget.

I kombination med den nye EVI-teknologi (economised vapour injection), sænkes varmgastemperaturen, så kompressoren ikke overopheder, og effekten af frekvensreguleringen øges. Energieffektivitetsklassen er A på selve varmepumpen og A på hele systemet.