Lyt til artiklen:

Flere vindmøller og solceller

00:00
Hastighed: ???x
02:49

Abonnementsartikel

Nu bliver det nemmere at opføre større energiparker på land med solceller og vindmøller, som skal bidrage til volumen og hastighed i den grønne omstilling.

Energiparkerne har samtidig potentialet til at blive grønne kraftcentre, som også kan bidrage til den lokale udvikling - særligt i landdistrikterne. Dertil får naboer og lokalsamfund større del i gevinsterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse..

Der er nu bred enighed om rammerne for større energiparker på land og om at tage et stort skridt på vejen mod en firedobling elproduktionen fra sol og vind på land frem mod 2030.

Regeringen har indgået en aftale med SF, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet om at bane vejen for udbygningen af vedvarende energi på land, som er den hurtigste og billigste udbygning.

Store energiparker

Udbygningen af vedvarende energi kan nu også ske gennem etablering af større energiparker på land med solceller og vindmøller med mulighed for at kombinere parkerne med PtX-anlæg og relevante virksomheder, som kan skabe udvikling lokalt.

Regeringen og aftalepartierne er enige om, at det fremadrettet skal være lettere og hurtigere at bringe større, sammenhængende arealer i spil til energiparker. Staten vil samtidig få mulighed for hel eller delvis overtagelse af myndighedsbehandlingen af energiparkerne, så de kan blive etableret hurtigere og lettere end i dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kompensationen til de naboer og lokalsamfund, der bidrager med arealer til den vedvarende energi, øges. I alt kommer cirka 2,5 milliarder kroner til at gå til naboer og lokalsamfund via grøn pulje og VE-bonusser.

Indbetalingerne til grøn pulje gøres også mere fleksibel til gavn for lokalsamfundene.

Et mere grønt Danmark

Aftalen afhjælper det voksende behov for elektrificering til elbiler, varmepumper, i industrien samt strøm til produktion af nye grønne brændstoffer til fly og skibe.

Den udmønter dele af Klimaaftalen fra 2022, hvor en bred kreds blev enig om at udbygge vedvarende energi for at både at skabe et mere sikkert og energiuafhængigt Danmark og Europa efter Ruslands invasion af Ukraine. Og for at imødegå klimaforandringerne med grøn omstilling og et endegyldigt farvel til sort energi.

Aftalepartierne også enige om at sætte gang i en dialog med VE-branchen og grønne organisationer for at indgå en frivillig brancheaftale, som opfordrer til et fokus på sameksistens mellem anlæg og natur.