Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Gå på jagt efter frø til nye træer

Af boa -

  • 107281_1

Del artiklen:

Tag familien med i den nærliggende statslige skov i efterårsferien og saml frø, der kan blive til nye ege og bøge i haven.

Lige nu vrimler skoven med frø fra eg og bøg - også kaldet agern og bog - og mange steder er der så mange frø, at træernes grene hænger tungt mod jorden.

- Tørken og det varme vejr sidste år har fået træerne til at bugne med frø i år. Enkelte frø er så heldige at blive til nye træer i skoven, mens hovedparten rådner op i skovbunden eller bliver spist af skovens dyr. Derfor sker der ikke noget ved, at man samler lidt frø til eget brug. Alle er derfor velkomne til at tage en håndfuld frø med hjem fra skovturen og plante deres eget ege- eller bøgetræ, siger Bendt Egede Andersen, skovrider i Naturstyrelsen.

Man må gerne tage frøene med hjem i sin egen have, men i naturområderne er det ofte fuglene, der sørger for at sprede frøene naturligt. Nogle steder med lidt hjælp.

Naturlig spredning

Naturstyrelsen opsatte for et par år siden frøkasser i en række nye statslige skove i Vesthimmerland for at få skovskader og drosler til at sprede eg, bøg, rønnebær og hyld og skabe en mere naturlig og varieret skov. Fuglene gemmer en del af frøene som vinterforråd, men enkelte depoter bliver glemt og bliver til nye små træer.

- Fuglenes spredning af frø har vist sig at være overraskende effektivt. Tilmed giver det et flot og naturligt skovbillede, da træer og buske vokser frem tilfældigt i skovbunden. Forsøget viser også, at det ikke kræver en masse viden og dyrt udstyr at få træer til at vokse. Alle kan gøre som fuglene og plante et frø, der lægger i jorden vinteren over og spirer til foråret, siger Bendt Egede Andersen.

I statens skove, som du kan kende på de røde pæle med Naturstyrelsens logo, må du samle frø overalt hele døgnet rundt til eget forbrug. Der gælder andre regler i de private skove.

Læsernes egne billeder

Stem, bestem og del. Send dit bedste billede til os og vær med i konkurrencen om:
Konkurrence billede

 

Se flere

Læs Fritidsmarkedet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame