Lyt til artiklen:

Har du også smidt affald ud af bilvinduet?

00:00
Hastighed: ???x
04:31

Abonnementsartikel

Takeaway-emballage, plastikposer og sammenkrøllede sodavandsdåser er langt fra et sjældent syn i de danske vejkanter. Hvert år havner tonsvis af affald langs vejene, og det er noget, danskerne lægger mærke til.

Ifølge en ny undersøgelse, som Epinion har lavet for Danmarks Naturfredningsforening, oplever 72 procent af danskerne, at der ligger for meget affald langs vejene.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Samtidig viser undersøgelsen, at det netop er dér, at befolkningen oplever de største affaldsmængder.

Epinion har bedt respondenterne angive de tre områder, hvor de oplever mest affald. Her topper vejene med 56 procent, efterfulgt af busstoppesteder og togstationer (52 procent), parkeringspladser (46 procent) og shopping-områder (29 procent).

Tal fra Vejdirektoratet bestyrker oplevelsen af, at vejkanterne af fulde af skrald. Alene i 2022 fjernede styrelsen 807 ton affald fra de danske statsveje.

- Det er tydeligt, at vi har et problem med affald, der bliver smidt i trafikken, og det er både ærgerligt og helt uacceptabelt. For ud over at både stat og kommuner skal bruge ressourcer på at samle det op og holde affaldsmængderne nede, så er affaldet jo først og fremmest problematisk for miljøet og dyrelivet i den omkringliggende natur. Det skal vi have gjort noget ved, siger Lars Midtiby, direktør i Danmarks Naturfredningsforening.

Han tilføjer, at affald langs vejene er et billede man genkender fra foreningens årlige affaldsindsamling, hvor deltagere landet over ofte finder store mængder i vejkanterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vejene bruges som skraldespand

Ifølge undersøgelsen er det tydeligt, at nogle bilister helt åbenlyst bruger vejen som skraldespand. Samlet set svarer 54 procent af respondenterne, at de ofte (13 procent) eller en gang imellem (41 procent) oplever andre bilister smide affald ud ad vinduet. Kun 11 procent oplever det aldrig.

Samtidig tyder det på, at tendensen er mere udbredt, end man måske umiddelbart skulle tro. Undersøgelsen viser i hvert fald også, at 32 procent af danskerne indrømmer, at de også selv har gjort det.

Og det er overraskende mange, lyder det fra elbilvirksomheden NIO, der er officiel partner på Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling.

- Det er tankevækkende, at så mange erkender, at de har kastet affaldet ud ad vinduet, og det vidner om, at der er brug for en større indsats for at opnå en adfærdsændring hos danskerne. Som elbilvirksomhed vil vi gerne være med til netop at tage ansvar for, hvordan den danske natur er påvirket langs vejene, og gennem vores netværk og brugere gå forrest i forsøget på at inspirere til ikke at henkaste affald, siger Mattias Lundgren, general manager for NIO Danmark.

NIO arbejder for en mere bæredygtig fremtid under filosofien "Blue Sky Coming", og har bl.a. det globale miljøinitiativ Clean Parks som et bærende projekt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fokus på problemet

Flere skraldespande langs veje og på rastepladser kan også være en del af løsningen. I undersøgelsen svarer lige knap halvdelen af respondenterne, at der i dag er for få.

Ifølge Danmarks Naturfredningsforening skal der dog endnu mere til, hvis problemet skal løses på den lange bane. Først og fremmest handler det om, at der ikke skal produceres så meget affald i første omgang.

- Vi producerer alt for meget affald i Danmark - også når vi køber takeaway eller tager drikkevarer med på farten. Når man for eksempel er færdig med sin kaffe eller sandwich, står man ofte tilbage med engangsemballager, der ikke længere har nogen værdi. Og det øger risikoen for, at nogle bare smider det fra sig. Derfor skal vi blandt andet væk fra engangsemballager og i stedet investere i flergangsemballager, som indgår i nationale retursystemer, siger Lars Midtiby og tilføjer:

- Selvom det kan lyde banalt, så handler det i høj grad også om at sætte fokus på problemet og minde hinanden om, at affald hverken hører til på vejene eller i naturen.

Som optakt til Affaldsindsamlingen, der løber af stablen i uge 15, er Danmarks Naturfredningsforening og NIO derfor gået sammen om netop at sætte fokus på affald langs vejene.