Abonnementsartikel

Hvis man glider på et glat fortov og kommer til skade, kan man rejse erstatningskrav mod ejeren af grunden eller den offentlige myndighed, der er ansvarlig for området.

Derfor er det en god idé at holde sit fortov ryddet for visne blade og sne. Det er også en pligt, idet

Artiklen fortsætter efter annoncen

en husejer faktisk skal rydde sne og gruse eller salte sit fortov. Det ligger også fast, at fortovet skal holdes ryddet mellem klokken 7 om morgenen og klokken 22 om aftenen. Om søndagen skal der dog først være ryddet for sne klokken 8 om morgen og frem til klokken 22. Hvis der er stier eller trapper i forbindelse med fortovet, skal også de holdes ryddet.

Den private vej

Ligger huset på en privat vej eller sti, er har man pligt til at rydde for sne og gruse eller salte på både kørebane, fortov og sti.

For det meste skal man kun rydde ud til midten af kørebanen, da ejeren på modsatte side har ansvaret for den anden halvdel af kørebanen.

Reglerne kan dog variere fra det ene lokalområde til det andet.

Erstatning ved fald

Hvis man falder på et glat fortov, kan man rejse et erstatningskrav mod husejeren eller den myndighed, der har ansvaret for rydnng af fortovet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at kunne rejse kravet skal man dels kunne bevise uheldet samt dokumentere, at ejeren eller myndigheden har forsømt sin forpligtelse til at rydde for sne. Det kan gøres ved at have vidner, der kan bekræfte faldet, og at der var glat.

- Langt de fleste grundejere har imidlertid en grundejeransvarsforsikring, som i sidste ende vil dække de skader, det glatte fortov har forvoldt, siger advokat Litten Posselt Olsen fra Erstatningsgruppen i Advodan.

Advokaten tilføjer, at efter et fald bør man hurtigst muligt få lægelig dokumentation på skaderne - typisk fra skadestuen eller egen læge. Udover at rette krav mod grundejeren eller kommunen bør man også umiddelbart efter ulykken anmelde skaden til forsikringsselskabet.