Abonnementsartikel

Der er flere muligheder for at forbedre vilkårene for hjortevildtet om vinteren. Ifølge jagt- og naturplejekonsulent Hanne Juncher Fris fra rådgivningsvirksomheden LMO skal du tidligt på året lægge dig fast på en klar foderstrategi. Du skal beslutte dig for, hvad du vil fodre, og hvor mange ressourcer du vil lægge i det igennem fodersæsonen.

- Hvis du vil fodre med hvede, majs, kraftfoder eller havre, skal du starte tidligt. Allerede i september, så dyrenes fordøjelsessystem kan vende sig til foderet, påpeger konsulenten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis de pludselig får adgang til korn, når der ikke er så mange andre fødeemner, kan det ødelægge deres fordøjelse. Og det risikerer de at dø af.

Terrænpleje er den bedste håndsrækning, man kan give vildtet.

Sandor Hestbæk Markus, vildtkonsulent

Terrænpleje

Ved Fussingø, der hører under Naturstyrelsen Kronjylland, lægger man en stor indsats i at udføre vildtagre, græsstriber og pleje af skovbrynene. Sandor Hestbæk Markus er vildtkonsulent på enheden, og han mener, at terrænpleje er den bedste håndsrækning, man kan give vildtet. Dets naturlige adfærd er at vandre igennem terrænet og spise en blanding af urter, blade og knopper. Sandor Hestbæk Markus opfatter det som lidt "gammeldags" vildtpleje at opsætte fodertønder, og mange steder gribes det forkert an.

- Har du dårlige dyr på dit terræn, som eventuelt er smittebærere af et eller andet, så får du smittet alle dine dyr, når du samler dem på din foderplads, forklarer Sandor Hestbæk Markus.

Det er Sandor Hestbæk Markus erfaring, at let adgang til foder kan holde liv i svage dyr, der ofte er syge. Hvis man ønsker at fodre, kræver det derfor, at man er ekstra opmærksom på at forvalte vildtet ordentligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Er man ikke kommet i gang med vinterfodring i god tid, og pludselig får ondt af dyrene, skal man give dem en fødekilde, der er tungt fordøjelig, så det ikke ødelægger maverne.

- Så er det bedre at køre en wrap-balle ud eller vælte nogen egetræer, der alligevel skulle have været fældet. Så kan de spise knopperne, foreslår Sandor Hestbæk Markus.