Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Verdens største hesterace er truet af udryddelse

Af Bo Andersen -

  • 102775_1

Del artiklen:

Forening til Shire-hestens bevarelse advarer om, at den populære arbejdshest er forsvundet om 10 år.

Den legendariske engelske Shire-hest, der for bare 100 år siden kunne tælles i hundredtusindvis, måske endda millioner, er nu truet af udryddelse. Advarslen kommer fra den britiske forening The Rare Breeds Survival Trust (RBST).

Ifølge foreningen er det ikke kun Shire-hesten, men også racerne Suffolk Punch og Clydesdale, der er på vej til at forsvinde. Til den engelske avis The Independent siger en talsmand fra foreningen, at der i dag blot er 240 Shire-heste, 199 Clydesdale og blot 25 eksemplarer af Suffolk-racen tilbage i England, hvor racerne har været fremtrædende racer siden middelalderen.

"Det er nødvendigt at gøre noget nu, ellers er tre af Storbritanniens mest berømte og sjældne racer uddøde om 10 år", siger en talsmand for RBST til avisen.

RBST vurderer, at der blot er 80 Shire-hopper tilbage i Storbritannien.

Kendt fra Spielberg-film

Herhjemme er det mest Shire- og Clydesdale hestene, vi kender. De har i mange år arbejdet side om side med jyske og belgiske heste i kampen om at trække plove og andre arbejdsredskaber i det danske landbrug.

Men det er især i Storbritannien, at de store heste har været en del af historien. De store dyr, som nemt kan bliver over en 1,80 meter i stangmål, var ikke blot en del af landbrugets arbejdskraft, men under den industrielle revolution i årene 1760 til 1840 blev de brugt som arbejdsheste til at trække både i kanalerne og transportvogne i byerne.

Især Shire-hestene blev kendt under første verdenskrig, da de blev sendt til fronten til at trække kanoner og andet tungt materiale - som portrætteret i den berømte Steven Spielberg-film "War Horse" fra 2011.

I et forsøg på at redde de tre truede hesteracer har foreningen RBST iværksat en stor kampagne, hvor de dels håber, at vende udviklingen, men også arbejder på at få indsamlet DNA-materiale med henblik på at gemme materialet i en gen-bank.

Læsernes egne billeder

Stem, bestem og del. Send dit bedste billede til os og vær med i konkurrencen om:
Konkurrence billede

 

Se flere

Læs Fritidsmarkedet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame