Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Armklipper på el

Af Helge Plougmann Nielsen -

  • 107335_1

Del artiklen:

Fra franske Rousseau er Alex Hansen, Agriunik, klar med en serie af armklippere, hvor hydraulikken erstattes af el, og hvor de elektriske komponenter køles med vand.

Franske Rousseau blev på Sima 2017 præmieret med en sølvmedalje for udviklingen af en armklipper med et elektrisk drevet klippehoved. Klipper er nu i produktion og introduceres her i landet af virksomheden Agriunik. I første omgang introduceres de elektriske klippere i tre versioner med en horisontal rækkevidde på 5,51 meter, 5,70 meter og 7,50 meter.

- Fordelen ved de elektrisk drevne modeller frem for den traditionelle hydrauliske drift af klippehovedet på armklipperen er først og fremmest, at de er mere energieffektive, og at de eliminerer risikoen for, at omgivelserne ved uheld forurenes med hydraulikolie, siger Alex Hansen, indehaver af Agriunik. Han mener derfor, at de franske armklippere rammer en trend, hvor der tages ekstra hensyn til miljøet, og hvor der fokuseres på energieffektivitet.

Lavere omdrejninger

På afstand kan man ikke se om klippehovedet på armklipperen drives af el eller af hydraulik. I chassiset bag på traktoren er hydraulikpumpen erstattet af en generator, som trækkes af traktorens kraftudtag. Men da den elektrisk-drevne version er uden oliereservoir og så videre, er det en betydelig lettere konstruktion.

- Det betyder, at der til de samme arbejdsopgaver kan anvendes mindre traktorer, og da der ved den elektriske drift kan arbejdes med cirka 30 procent lavere motoromdrejninger, spares der også brændstof, siger Alex Hansen og tilføjer:

- Lavere motoromdrejninger betyder mindre støj, og da de elektrisk drevne redskaber også har et lavere støjniveau sammenlignet med hydraulisk drevne enheder, udsættes både føreren og omgivelserne med de nye el-drevne armklippere for væsentligt mindre støj.

Intern køling

Både generator og motoren på klippehovedet køles af en blanding af biologisk nedbrydelig glykol og vand. Kabler og stik på klipperen er med dobbelt isolering, og når traktorens kraftudtag er frakoblet, er der det elektriske system uden spænding, og dermed ufarligt at røre ved.

Alex Hansen oplyser, at det ikke kræver særlige elektriske færdigheder, at udføre vedligeholdelse på E-maskinerne, og systemet i dagligdagen er fuldstændig vedligeholdelsesfri.

Læsernes egne billeder

Stem, bestem og del. Send dit bedste billede til os og vær med i konkurrencen om:
Konkurrence billede

 

Se flere

Læs Fritidsmarkedet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame