Abonnementsartikel

Bare fordi man hedder Knikmops, kan man godt være en seriøs arbejdshest. Især når man kommer fra Belgien, hvor maskinindustrien har en glorværdig historie med fremstilling af både luksusbiler og fremsynede motorcykler.

Der er nu ikke så meget luksus over en Knikmops. Læsseren er bygget til barsk brug og skal kunne køre i mange år uden at kny.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Jeg har set maskiner med over 9.000 timer på uret, og de kører stadig, siger Ole Jakobsen fra Auning Traktor- og Maskinværksted A/S, dansk importør af de belgiske minilæssere. Den belgiske fabrik fremstiller udelukkende minilæssere, som fås i mange forskellige størrelser fra 820 kg til 2.800 kg.

Maskinernes driftsikkerhed betyder blandt andet, at Ole Jakobsen ikke behøver at have særligt mange reservedele på lager, idet han kun sjældent ser en Knikmops på værkstedet.

- Vi har heldigvis andet at lave på værkstedet. Vi reparerer alt fra cykler og små havemaskiner til større landbrugsmaskiner, siger Ole Jakobsen.

Han er sammen med sin bror Henrik indehaver af Auning Traktor- og Maskinværksted A/S på Djursland, og firmaet har importeret Knikmops siden 2011.

Flere partnere

Maskinernes ry som solide arbejdsheste har fået fodfæste i Danmark, og de to brødre pusler med planer om at udvide kredsen af samarbejdspartnere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har gennem nogle år haft en håndfuld samarbejdspartnere rundt om i landet, hvor interesserede købere kan se og prøve en Knikmops. Det foregår typisk ved, at vores partner tager kunden med ud til en person, der i forvejen har købt en Knikmops. Så kan kunden både se maskinen i arbejde og få en snak med ejeren af maskinen, forklarer Ole Jakobsen.

Blandt kunderne til maskinen finder man både mindre og større landbrug, minkfarme, hesteopdrættere og inden for entreprenørbranchen.

- Knikmops er oprindelig konstrueret til belægningsarbejde. Man kan spærre trækket på forakslen trinløst fra 0 til 100 procent, så belægningsstenene ikke forskubber sig, siger Ole Jakobsen og tilføjer, at maskinerne også sælges med laserafretter til belægnings- og entreprenørbranchen. Knikmops kommer som standard med sikkerhedsventiler og to dobbeltvirkende hydraulikudtag.

Større løftehøjde

Maskinernes entreprenør-baggrund betyder, at de første udgaver fra 2004 udelukkende var lave, men senere har fabrikken tilbudt sine læssere i udgaver med større løftehøjde, kaldet H-modellerne, for at imødekomme flere ønsker fra kunderne.

- Nede på fabrikken vil de gerne høre, om vi har brug for ændringer på maskinerne eller brug for nye redskaber. Har vi det, så laver de det med det samme, siger Ole Jakobsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han siger i den forbindelse, at belgierne gerne lakerer maskinerne i den farve, som kunderne ønsker:

- Vi har jo kunder, der vil have samme farve på alle deres maskiner.

Samtlige modeller fra Knikmops er drevet af motorer fra Kubota med effekter fra 18 til 49 hestekræfter, og det hydrauliske system med fire hjulmotorer er af typen Bosch Rexroth.

- Der er ikke sparet på noget her. Alt er kraftigt dimensioneret, og på vitale steder er der ikke plastik, der kan gå i stykker, hvis man kommer til at køre ind i noget, fortæller Ole Jakobsen.

Bunden er glat

Da der ikke er nogen mekanisk transmission, er bunden på maskinen er helt glat, og det forhindrer, at ting hænger fast.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinerne leveres med førerværn, som tilpasses efter de opgaver, som kunderne skal udføre. De større modeller leveres med en førerkabine fra tyske Mauser.

Hvis en kunde har særlige ønsker til maskinens indretning,

- Hvis man for eksempel vil have flyttet de hydrauliske funktioner fra sidehåndtaget til rattet, så gør vi det.

Programmet af tilbehør og redskaber til Knikmops er omfattende, og der kommer ifølge Ole Jakobsen hele tiden nye ting til.

Den mindste model fra Knikmops vejer 820 kg og kaldes KM 80, mens den største, KM 250 TE har en vægt på 2.750 kg.