Abonnementsartikel

De fleste af os er stødt på navne som Hereford, Limousine, Charolais og Aberdeen Angus, de mest populære og udbredte kvægracer. Men det er nok de færreste herhjemme, der har hør om den australske race Murray Grey. Det er en foreløbig lille, fem mand stor, forening ved navn Dansk Murray Grey i gang med at ændre.

- Racen kom til Danmark fra England i 2010, men det var først sidste år, at den blev vist frem, fortæller Torben Nørremark, medlem af bestyrelsen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

De første dyr blev præsenteret på dyrskuet i Odense af formanden Folmer Hadberg-Rasmussen, Kerteminde, der første gang havde mødt racen, da han og hustruen var på en jordomrejse og fik serveret det gode kød i Australien.

Siden er Torben Nørremark fra Brørup blevet den første jyde til at tage racen til sig, og her går foreløbig to dyr rundt i grønne, frie omgivelser.

- Dyrene har et fantastisk roligt temperament, og de har rigtig god tilvækst både på ekstensiv og mere intensiv fodring, siger Torben Nørremark, der til dagligt arbejder som avlsrådgiver hos Viking Danmark.

- Jeg indrømmer, at jeg er en avlsnørd, og min hensigt med arbejdet er fortrinsvis at sælge dem som avlsdyr.

Populær i Japan

Mens avlsarbejdet er Torben Nørremarks store interesse, kan resten af landet til gengæld glæde sig til, at kødet fra Murray Grey-racen kommer på hylderne. Racen er den mest vindende race i alle store kødkvalitetskonkurrencer i Australien, New Zealand og USA. Faktisk er kvaliteten så høj, at kvæget er blevet en af de mest populære kødkvægsracer i Japan og Korea, lande der er kendt for at stille ekstremt store krav til kød.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det unikke ved kødet er, at det har en perfekt marmorering, og når man fodrer mere intensivt, så lægger fedtet sig ind i kødet og ikke som en fedtkant. Og så er det lysere end kødet fra andre kvægracer. Det har blandt andet medført, at vi er i samarbejde med kokke på Fyn, og de er ekstremt begejstret, både for smagen, men også for farven. Den lyse farve betyder ifølge kokkene, at kødet kan bruges i nye sammenhænge, siger Torben Nørremark, mens han med stolthed klapper sine to Murray Greys, der tydeligvis ikke har noget imod at blive snakket med.

Bred appel

Torben Nørremark deltager på Landsskuet med et enkelt af sine dyr, og han håber selvfølgelig på stor interesse for den nye race.

- Der er ingen tvivl om, at det giver noget at være med på Landsskuet. Racen appellerer bredt, fordi den klarer sig så godt på ekstensive områder, og de skal ikke fodres så intensivt for at få en god størrelse, slutter Torben Nørremark, mens køerne ser anerkende til.

På Landsskuet finder man også formanden for Dansk Murray Grey, Folmer Hadberg-Rasmussen, der ligeledes udstiller Murray Grey. Begge arbejder hårdt i foreningen for at udbrede kendskabet til racen, og de lægger stor vægt på at være seriøse med avlsarbejdet.