Abonnementsartikel

Hvis du som forbruger undgår 1 kg madspild hjemme i husholdningen, er det næsten dobbelt så godt for klimaet, som hvis supermarkedet forhindrer 1 kg madspild i detailhandelen. Det viser en ny rapport fra Miljøstyrelsen om at forebygge madspild i Danmark.

Grunden til forskellen er, at madspild i husholdningerne er forbundet med et energiforbrug til madlavning og køling, som kommer oven i den miljøpåvirkning, der er til produktion af maden som f.eks. dyrkning af jorden. Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig er de private husholdninger den sektor, som står for den største andel af det samlede danske madspild på cirka 715.000 tons årligt ? nemlig 36 procent (260.000 ton). På andenpladsen ligger detailhandelen med 23 procent (163.000 ton).

Hvis vi helt undgik madspild i alle sektorer i Danmark, ville det ifølge rapporten spare over 2 millioner ton drivhusgasser (CO2-ækvivalenter) om året svarende til 3,8 procent af Danmarks samlede udledning i 2014.

Ud over klimapåvirkning skaber verdens fødevareproduktion en række andre miljøproblemer i form af udpint jord, skovrydning, udbredelsen af sprøjtemidler mv.