Abonnementsartikel

Fredag 12. maj kl. 10.00 åbner Naturhistorisk Museum dørene op den nye udstilling "Tilbage til istiden 2" om istidskæmperne fra den seneste danske istid Weichsel.

Fortidens dyr er genskabt i naturlig størrelse - de træder ud af gigantiske dyrekort, og både bevæger sig og siger lyde. En fjern fortid bliver levende og håndgribelig.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Når man står overfor de kæmpemæssige dyr, giver det en helt anden fornemmelse af, hvad det vil sige at have været rensdyrjæger i istiden og nedlægge de her dyr med flintesten. Det er jo helt vildt at tænke på - og skaber en ærefrygt over, hvad naturen - og mennesket - formår, siger formidlingschef Henrik Sell og peger på den mægtige mammut, der rejser sig flere meter over bøgehækken i museets lille have

Haven virker endnu mindre nu, hvor to voksne mammutter, en unge og to skovelefanter har indtaget den. Pludselig bevæger snablen sig, og det giver et gib i de museumsgæster, der intetanende har sat sig med madpakken i museets madpakkerum med udsigt til istidens giganter.

Istidskæmperne er såkaldte animatronics - altså kopier af istidsdyrene i størrelsen 1:1 med mekanik indeni, så de både bevæger sig og siger lyde.

Dyr står både inde og ude

Udstillingen er dog ikke gjort med mammutter og skovelefanterne i museumshaven. På museets første sal træder man ind i et mørkt rum - kun oplyst af forvoksede dyrekort á la pokemon-kort, hvor istidsdyrene nærmest træder ud af kortene. Her kan man komme tæt på hulehyæne, hulebjørn, uldhåret næsehorn, sabelkat, urokse og irsk kæmpehjort. Også her imponerer størrelsen - og så er der mulighed for at blive klogere.

- Istidens dyr var faktisk større end deres slægtninge i dag. For at overleve i det kolde klima havde de brug for en større krop. For jo større kroppen var, jo mere "rumfang" var der til at opvarme "overfladen, fortæller Henrik Sell.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gæt en dyretand

Udstillingen giver også mulighed for at lege - man kan gætte dyretænder, sammenligne sin egen hånd med de store istidsdyrs fodaftryk, og prøve et kortspil, som Naturhistorisk Museum har udviklet i samarbejde med et canadisk universitet.

Spillet giver mulighed for at udfordre hinanden på, hvem der har det bedste istidsdyr inden for forskellige kategorier - ligesom klassiske bilkort. Man kan også spille en mere strategisk version, hvor man skal forsøge at bygge sin egen mammutsteppe op fra bunden med alt fra planter til rovdyr. Men undervejs kan modstanderen og såkaldte eventkort spolere det hele med velvalgte kuldeperioder og snestorme.

- Vi har taget udgangspunkt i de voldsomme klimaforandringer, der fandt sted under istiden - en snestorm og en kuldeperiode kunne være et spørgsmål om liv og død. Når man spiller kortspillet, kan man nærmest se for sig, hvordan de massive istidsdyr kæmpede mod sne og kulde, fortæller Henrik Sell begejstret. Kortspillet kan også købes med hjem efter besøget. ¬

Den nye udstilling er et samarbejde mellem Aalborg Zoo og Naturhistorisk Museum, og udstillingen er støttet af Nordea-fonden med 12 millioner kroner. Den kan ses fra 12. maj 2017 og frem til 18. februar 2018.